Cari @ Amanz

ADATA ialah sebuahh syarikat yang cukup terkenal untuk penawaran storan komputer mereka, dan di acara COMPUTEX Taipei baru-baru ini, mereka telah memperkenalkan sebuah storan SSD baru yang lain dari yang lain.

Dinamakan ADATA NeonStorm, ia adalah sebuah storan SSD PCIe 5.0 yang mempunyai rekaan serba unik dimana ia menggabungkan beberapa jenis sistem penyejukan berbeza yang membolehkan storan ini hadir dengan kadar penghantaran data sepantas 14GB/s.

Di reruai ADATA, jenama tersebut telah memperlihatkan pecahan sistem penyejukan yang digunakan, termasuklah kerangka luaran dengan cecair penyejukan terkandung didalamnya, tiub aluminum yang menyerap haba daripada penyebar haba dan dulang aluminum yang menyerap haba daripada komponen SSD.

Keunikan sistem penyejukan cecair ADATA ini hadir melalui aliran haba daripada komponen SSD ke sistem penyejukan terbinanya, yang mana haba ini akan diserap oleh cecair penyejukan yang meliputi keseluruhan storan ini, yang mana ia kemudiannya akan ditiup keluar oleh kipas terbina.

ADATA mengatakan bahawa sistem penyejukan ini boleh menyejukkan storan tersebut pada suhu 20 peratus lebih rendah berbanding storan SSD PCIe 5.0 yang lain, dan ini membolehkannya mengekalkan kadar penghantaran data yang pantas sepanjang masa.

Selain daripada sistem penyejukan yang rumit ini, SSD ini juga menggunakan SSD ADATA Legend 970 Gen5 dengan pengawal SSD NVMe 2.0 serba baru daripada Silicon Motion yang membolehkan SSD ini hadir dengan kelajuan pembacaan data 14GB/s dan kadar penghantaran data 12GB/s.

Apa yang menarik lagi ialah pengawal SSD baru ini juga boleh menampung jumlah storan data setinggi 8TB dalam satu storan SSD M.2, dua kali ganda kapasiti storan SSD M.2 2280 sedia ada. Satu kekurangan yang dikatakan oleh ADATA ialah kipas penyejukan yang digunakan adalah bising, dan ini merupakan satu isu khususnya untuk mereka yang mahu membina komputer berprestasi tinggi yang senyap.

Storan ADATA NeonStorm ini tidak akan dilancarkan untuk beberapa bulan lagi, mungkin sehingga penghujung tahun ini, dan pilihan storan dan tanda harga komponen ini tidak diketahui lagi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd