Cari @ Amanz

Rokok membahayakan kesihatan dengan dianggarkan 27,200 kematian setiap tahun disebabkan olehnya menurut Persatuan Toraks Malaysia. Oleh sebab itu gerakan Generational End Game (GEG) yang mengharamkan mereka yang lahir selepas 2005 daripada membeli bahan tembakau dilihat sebagai langkah yang baik. Kanda tidak mempunyai rancangan yang sama tetapi ia akan menjadi negara pertama yang mencetak amaran bahaya pada setiap batang rokok yang dijual.

Sebelum ini amaran hanya dicetak pada setiap kotak rokok tetapi bermula Julai 2024 ia perlu dicetak pada setiap batang rokok yang dijual dalam kotak bersaiz “King”. Bermula penghujung April 2025 pula, ia perlu dicetak pada rokok yang dijual dalam kotak saiz biasa dan juga cerut. Amaran “asap tembakau membahayakan kanak-kanak” dicetak dalam Bahasa Inggeris dan “racun dalam setiap sedutan” pula dalam Bahasa Perancis.

Amaran dicetak terus pada batang rokok memandangkan label pada kotak dengan imej kesan merokok tidak begitu berkesan menghalang tabiat merokok berterusan. Di Kanada, lebih 40,000 kes kematian disebabkan oleh merokok dilaporkan setiap tahun.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd