Cari @ Amanz

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia hari ini menyatakan syarikat disebalik Facebook dan Instagram, Meta gagal dalam mengambil tindakan secukupnya dalam menangani isu berkaitan kandungan yang memudaratkan. Disebabkan olehnya, SKMM tidak akan teragak-agak untuk ambil tindakan perundangan terhadap Meta.

Menurut SKMM, platform Facebook dibelengu sejumlah kandungan memudaratkan yang signifikan membabitkan elemen kaum, institusi diraja dan agama – selain penyamaran, judi dalam talian, serta iklan penipuan. Selari dengannya, pihak SKMM sendiri telah menghubungi Meta untuk membuang kandungan tersebut.

Namun, ia dinyatakan Meta gagal ambil tindakan yang secukupnya, selain maklumbalas yang lembap dan kurang memuaskan, tidak setimpal dengan keseriusan perkara berkenaan.

Seperti ramai sedia maklum, iklan-iklan berbentuk penipuan berleluasa di platform Facebook – termasuk menggunakan nama-nama orang terkemuka seperti selebriti, ahli perniagaan dan juga ahli politik.

SKMM menyatakan tidak teragak-agak untuk ambil langkah definitif atau tindakan perundangan terhadap Meta sebagai langkah untuk pastikan pengguna dilindungi dan mempunyai persekitaran selamat dalam alam digital.

SKMM turut menekankan mereka tidak akan berkompromi dengan perbuatan salah-guna platform atas-talian dan telekomunikasi, rangkaian atau kemudahan atas-talian secara berterusan untuk aktiviti siber berniat jahat, atau sebarang kandungan yang menganggu kestabilan kaum.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd