Cari @ Amanz

Starlink iaitu syarikat pembekal sambungan internet satelit di bawah SpaceX akhirnya telah boleh beroperasi di Malaysia baru-baru ini. Selari dengannya, kini para pengguna tempatan sudah boleh membeli dan melanggannya di Malaysia.

Melalui laman web Starlink, terdapat dua penghala berbeza ditawarkan iaitu Standard pada harga RM2300 atau High Perf. (prestasi tinggi) pada harga RM11,613. Langganan bulanan pula adalah RM220 sebulan dan mempunyai caj penghantaran dan pemasangan sebanyak RM100. Penawaran Flat High Performance dilihat tidak ditawarkan di Malaysia buat masa ini.

Starlink Malaysia dilihat memberi percubaan percuma untuk 30 hari, jika tidak berpuas hati pelanggan boleh pulang semula perkakasan dan dapatkan bayaran balik secara penuh. Starlink menjanjikan kelajuan internet mencapai 100Mbps dan penghantaran akan dilakukan dari 1-2 minggu selepas membuat tempahan.

Dalam setiap pembelian pakej Standard pengguna akan menerima satu Starlink, satu penghala, satu kabel Starlink dan satu kabel kuasa. Sementara untuk High Perf. pengguna akan menerima tambahan pek bekalan kuasa dan kabel ethernet. Beza dua pakej ini adalah High Perf. lebih tahan lasak dan menyokong capaian internet lebih baik sehingga 3x ganda lebih pantas.

Bagi anda yang berminat, boleh menyemak laman Starlink hari ini, dan memulakan proses tempahan melaluinya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd