Cari @ Amanz

Beberapa hari kebelakangan ini, setelah Elon Musk menjenamakan semula platform media sosial Twitter sebagai X, terdapat satu akaun Twitter (pada waktu tersebut) yang hadir dengan nama pengguna @X.

Untuk sekian lamanya, akaun ini, yang dimiliki oleh Gene X Hwang menurut TechCrunch akhirnya telah diambil-alih oleh syarikat tersebut hari ini, dimana mereka telah menggantikan akaun @Twitter dengan akaun @X tersebut.

Melihat kepada garis masa akaun tersebut, mereka tidak melakukan sebarang penjelasan mengenai pengambilalihan akaun tersebut, tetapi kini ia dilihat bahawa akaun Twitter yang asal telah dikunci, dan tidak lagi diikuti oleh sesiapa.

Pemilik akaun X kini mempunyai akaun yang tidak begitu gah, tetapi nampaknya beliau pasrah dengan kehilangan akaun tersebut.

Konsep pengalihan akaun juga bukanlah sesuatu yang baru. Untuk akaun-akaun syarikat, malah yang paling popular ialah akaun presiden Amerika Syarikat sebelum ini sering menggunakan perkhidmatan ini apabila mereka mendapat nama akaun baru ataupun lebih dimahui, dan kini semua ciapan @Twitter sebelum ini sudahpun dipindahkan ke @X.

Walaupun begitu, Elon Musk dan pasukannya di X kini harus melakukan penjenamaan semula untuk sejumlah perkhidmatan seperti Twitter Blue dan Tweetdeck.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd