Cari @ Amanz

Pihak berkuasa China kini mempertimbangkan untuk memperkenalkan sebuah peraturan baharu, yang ingin mengehadkan penggunaan telefon kepada mereka yang berumur 18 tahun ke bawah, kepada maksimum 2 jam sehari. Had ini adalah mengikut usia, dimana yang berumur bawah 8 tahun perlu dihadkan kepada 40 minit sehari sahaja.

Dengan langkah ini, ia akan mengurangkan ketagihan terhadap peranti mudah-alih dikalangan belia dan kanak-kanak, termasuk mengelak masa dibazirkan dengan bermain permainan atas-talian dan serta menonton video.

iPad Kanak-Kanak

Untuk menjayakan perkara ini, pengeluar telefon pintar perlu menambah sebuah mod khas dinamakan “Minor Mode”, dan diaktifkan kepada mereka yang berusia bawah 18 tahun. Para ibu bapa perlu menguruskan dan memastikan anak-anak mereka tidak menghabiskan masa lebih dari yang ditetapkan.

Beberapa peraturan tambahan turut dijangka diperkenalkan melalui peraturan baharu ini kelak. Kanak-kanak yang berusia bawah 8 tahun hanya dibenarkan penggunaan maksimum 40 minit sehari pada telefon pintar.

Bagi yang berumur bawah 16 tahun pula, ia hanya dihadkan kepada hanya sejam sehari. Hanya belia berusia 16 tahun ke atas yang dibenarkan penggunaan maksimum 2 jam.

Kanak-kanak juga tidak boleh menggunakan telefon pintar antara 10 malam ke 6 pagi. Semua penyedia perkhidmatan juga turut perlu mengambil kira aspek, untuk mengelak perkhidmatan mereka didenda atau diambil-tindakan oleh pihak berkuasa. Penyedia seperti Tencent dan Bytedance dijangka terkesan dengan perkara ini.

Buat masa ini, perundangan baharu ini kini dalam perbincangan, dan mungkin diluluskan kelak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd