Cari @ Amanz

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, tular gambar menyatakan tiada lagi cukai jalan atau Lesen Kenderaan Motor (LKM) versi bercetak yang akan ditawarkan, sebaliknya pengguna diminta beralih ke versi digital sepenuhnya.

Cukai Jalan

Menyentuh mengenainya, Menteri Pengangkutan Anthony Loke menyatakan terdapat kesilapan komunikasi berkaitan hal ini. Ia dikatakan terdapat beberapa cawangan JPJ yang kehabisan pelekat fizikal, dan meletakkan notis berkenaan. Cawangan berkaitan telah dikenal-pasti, dan stok pelekat baharu telah pun ditempah untuk cawangan-cawangan tersebut.

Menteri Pengangkutan turut menekankan yang mana tiada tarikh yang ditetapkan lagi untuk peralihan ke digital sepenuhnya buat masa ini. Para pemilik kenderaan masih mempunyai pilihan untuk menggunakan versi fizikal atau digital buat masa ini. Namun, ia diingatkan suatu hari nanti peralihan penuh ke digital akan dilakukan.

Buat masa ini, ia dianggarkan terdapat 30% pemilik kenderaan yang telah memilih penggunaan LKM versi digital sepenuhnya.

Sebelum ini, pengenalan LKM versi digital telah diimplementasi sejak Februari 2023 lepas, memudahkan pengguna untuk memuat-turun aplikasi dan menyimpan data tersebut pada peranti mereka.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd