Cari @ Amanz

Sistem kesihatan bateri (Battery Health) pada iOS membolehkan pemilik melihat sendiri prestasi bateri iPhone. Apabila ia turut ke peratusan tertentu, iOS akan menghadkan prestasi cip pemproses untuk mengelakkan sebarang isu menjalankan aplikasi. Tetapi kini pemilik iPhone 14 Pro mula merungut kerana kesihatan bateri mereka di bawah 90% kurang setahun selepas dibeli menurut laporan 9to5 Mac.

Tahap kesihatan bateri yang rendah ini dilaporkan oleh beberapa penerbitan atas talian utama di Amerika Syarikat. Apple sendiri mengatakan bateri pada iPhone boleh mengekalkan sehingga 80% caj selepas 500 kitaran pengecasan. Namun Apple belum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai isu yang dilaporkan ini.

Peranti iPhone 14 Pro Max yang kami gunakan sekarang masih menunjukkan kesihatan 100% walaupun sudah digunakan hampir setahun. Kesihatan bateri adalah bergantung kepada kekerapan peranti dicas serta sistem pengecasan yang digunakan. Secara peribadi kami jarang sekali mengecas iPhone 14 Pro Max yang dimiliki sehingga 100%. Ini mungkin sebab kenapa bateri kami masih lagi tidak terjejas.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd