Cari @ Amanz

Zaman kegemilangan Twitter mungkin antara 2010-2012 di mana ia menjadi medan pertemuan internet yang paling popular. Twitter juga menjadi tempat revolusi di Mesir dapat dilihat dalam masa nyata dan gambar swafoto paling banyak menerima retweet juga berlaku dalam era ini. Tetapi menurut laporan Social Media Today, ribuan imej yang dimuat naik ke Twitter sebelum 2015 kini tidak lagi boleh dipaparkan.

Contohnya gambar swafoto Ellen Degeneres yang menerima ciapan semula tertinggi tidak lagi lagi memaparkan imej. Ia sekadar menunjukkan pautan URL yang jika ditekan tidak memaparkan gambar yang sepatutnya. Terdapat beberapa teori mengenai isu kehilangan ini. Teori pertama dengan Twitter dijenamakan semula kepada X.com, berlaku kekeliruan pada pangkalan data untuk mencari imej yang dimuat naik.

Teori kedua pula ialah Twitter berubah ke HTTPS pada tahun 2014. Apabila pelayar X.com diubah, imej yang dimuat naik ketika zaman HTTP tidak lagi boleh diakses. Teori ketiga pula mendakwa ini ialah konspirasi Elon Musk untuk mengurangkan kos operasi storan menyimpan gambar-gambar dari ciapan lama. X belum memberikan jawapan kepada isu ini dan sehingga artikel ditulis gambar yang hilang masih belum dapat dikembalikan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd