Cari @ Amanz

Tahun lalu istilah “jurutera prom” mula menjadi bualan ramai kerana dilihat sebagai kerjaya baharu mereka yang menjana imej menerusi kecerdasan buatan (AI) generatif seperti Midjourney. Terma ini ditertawakan golongan artis yang tidak mengiktiraf memasukkan teks ke dalam kotak sebagai “menghasilkan karya seni”. Perdebatan berterusan sehingga sekarang tetapi yang pasti penggunaan AI generatif kini sudah menjadi perkara normal.

Menurut laporan Everypixel, AI generatif kini telah menjana jumlah gambar yang sama seperti jumlah gambar yang diambil dalam 150 tahun pertama teknologi fotografi dicipta. Dianggarkan sebanyak 15 bilion gambar diambil antara 1826 hingga 1975. AI generatif sudah menjadi jumlah gambar yang sama sejak tahun lalu.

DALL.E dianggarkan sudah menjana 916 juta imej sejak mula beroperasi pada April 2022. Midjourney pula menjana 964 juta imej sejak Julai 2022 sementara Adobe Firefly menjana lebih 1 bilion imej dalam masa 3 bulan sahaja. Kesemua anggaran dilakukan menerusi sumber terbuka dan mungkin adalah lebih rendah berbanding jumlah sebenar. Seterusnya lebih 12 bilion imej dijana oleh model berasaskan Stable Diffusion.

Angka 15 bilion ini nampak besar kerana melangkaui 386 juta gambar dalam katalog Shuttercock. Namun begitu ialah lebih kecil berbanding 50 bilion gambar di Instagram dan 1.5 trilion gambar di Facebook.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd