Cari @ Amanz

Orang ramai perlu lebih berhati-hari dan meneliti kesahihan maklumat atau emel yang diterima, agar tidak menjadi mangsa jenayah siber. Maybank dalam satu kenyataannya baharu di Facebook memaklumkan kini tular emel palsu yang meminta pengguna untuk berkongsi butiran log masuk dan maklumat kad kredit.

Menerusi emel itu, pengguna akan diberitahu bahawa terdapat kemaskini sekuriti telah dibuat, yang kemudiannya akaun mereka terpaksa ‘dikunci’ bagi tujuan keselamatan dan privasi. Justeru pengguna akan diberikan satu pautan untuk diakses bagi melengkapkan proses log masuk tersebut, seterusnya turut akan diberikan emel pengesahan.

Maybank

Sehubungan itu, Maybank menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati dengan tidak berurusan melalui emel palsu ini, dalam masa sama turut diminta mereka untuk tidak menekan sebarang pautan yang mencurigakan.

Maybank juga berkata, wakil yang sah tidak akan berkongsi sebarang pautan yang mencurigakan atau sewenang-wenangnya meminta pengguna untuk mendedahkan maklumat perbankan.

Justeru itu, orang ramai amat diminta agar sentiasa peka dan membuat semakan terlebih dahulu di laman web rasmi sebelum melakukan sebarang traksaki bagi mengelakkan diri menjadi mangsa penipuan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd