Cari @ Amanz

Haven XR iaitu perkhidmatan pawagam realiti diperluas (XR) dari Australia akan dibuka di Malaysia pada suku pertama 2024. Ia akan menjadi pawagam XR pertama dunia di dalam pusat membeli-belah.

Syarikat di sebalik KidZania dan ESCAPE, Sim Leisure Group bertanggungjawab membawa masuk Haven XR ke Malaysia. Pengunjung atau “penonton” perlu memakai set kepala dan berapa sensor untuk mengalami pengalaman penuh imersif.

Haven XR menyatakan, teknologi mereka adalah berasaskan Location Based Virtual Reality. Pengunjung boleh merasai perubahan suhu mengikut adegan, angin, terdapat simulasi bau dan juga graviti.

Filem pertama nanti adalah The Keeper, sebuah filem seram dengan durasi 20 minit. Haven XR turut dikatakan adalah seakan bilik teka ria Escape Room, dengan pengunjung boleh rasa objek sebenar, melakukan aktiviti dan misi bersama rakan.

SLG turut akan membuka atau mengubah pusat membeli-belah hibrid dengan taman tema. Mereka turut mendakwa telah menemui konsep roller coaster realiti diperluas yang penuh realistik dan akan dibuka di Malaysia juga nanti.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd