Cari @ Amanz

Disamping konsol permainan mudah-alih Lenovo Legion Go, Lenovo turut memperkenalkan komputer riba Legion terbaru mereka yang bukan sahaja menawarkan komponen-komponen terbaru dan sangat berkuasa, tetapi juga sistem penyejukan dalaman yang tidak selalu dilihat pada sebuah komputer riba.

Di acara IFA 2023, Lenovo telah memperkenalkan komputer riba gaming terbaru dan paling berkuasa mereka, iaitu Lenovo Legion 9i yang dikuasakan oleh cip pemprosesan Intel dan NVIDIA untuk komputer riba yang terhebat setakatini, iaitu Intel Core i9-13980HX dan juga NVIDIA GeForce RTX 4090.

Dalam pada itu ia juga dilengkapi dengan pilihan memori LPDDR5X sehingga 64GB dan juga storan SSD PCIe 4.0 sebesar 2TB yang boleh dinaiktarafkan sekiranya anda memerlukan storan yang lebih besar.

Komputer riba ini juga hadir dengan paparan skrin MiniLED Lenovo PureSight dengan resolusi 3.2K dan kadar segar semula 165Hz. Ia juga mempunyai nisbah 16:10 yang lebih tinggi dan boleh memuatkan lebih banyak kandungan didalamnya.

Dari segi rekaan, komputer riba ini mengekalkan rekaan minimalis komputer-komputer riba Legion sebelum ini, tetapi mempunyai corak seakan “camo” dan kedudukan palam-palam seperti palam USB Type-A, Thunderbolt 4, HDMI 2.1 dan palam RJ-45 di sekeliling rangka komputer riba ini.

Dari segi sokongan sambungan nirwayar, Lenovo Legion 9i ini menyokong sambungan WiFi7 dan juga Bluetooth 5.3 yang terbaru.

Dalam pada itu, keunikan komputer riba ini dapat dilihat dalam penggunaan sistem penyejukan Legion Coldfront yang tampil menggunakan teknologi penyejukan cecair terbina didalam komputer riba. Sistem penyejukan ini dibangunkan dengan kerjasama bersama Cooler Master, dan diaktifkan apabila komponen GPU mencapai suhu 84 darjah Celcius. Ia kemudiannya akan menyejukkan bahagian GPU dan juga VRAM untuk memastikan bahawa ia beroperasi pada tahap optimum.

Untuk menyejukkan komponen-komponen lain, sistem penyejukan ini juga hadir dengan penggunaan tiga kipas yang membantu dalam mengalirkan udara panas daripada bahagian komponen dengan cekap.

Ia juga mempunyai bateri 99.9Wh yang boleh dicas menggunakan pengecas 330W Slim Adapter dan juga pengecas Type-C 140W yang disediakan didalam kotak apabila dibeli.

Lenovo mengatakan bahawa komputer riba Legion 9i ini akan tiba di pasaran-pasaran terpilih bermula bulan Oktober ini pada tanda harga permulaan 4,499 Euro (~RM22,680).

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd