Carian
MyCINTA Ialah Sistem Pengesanan Dan Amaran Kanak-Kanak Terperangkap Dalam Kenderaan Yang Dibangunkan MIROS
September 6, 2023 Nazrin

Isu kanak-kanak ataupun haiwan peliharaan terperangkap didalam kereta dan ditinggalkan oleh ibu-bapa adalah sesuatu yang berlaku, dan dalam kes yang sangat serius boleh menyebabkan anak-anak meninggal dunia kerana ditinggalkan terlalu lama akibat kehausan, kekurangan oksigen ataupun suhu yang terlampau panas.

Malaysian Institute of Road Safety Research ataupun MIROS hari ini telah mengumumkan bahawa mereka telah membangunkan sebuah prototaip sistem pengesanan dan amaran kanak-kanak yang terperangkap didalam kenderaan yang dinamakan MIROS Children in Vehicle Tracking and Alerting System ataupun MyCINTA.

Sistem pengesanan ini berfungsi dengan gabungan pengimbas pergerakan, bunyi, GPS dan panel matriks LED untuk mengesan pergerakan dan bunyi individu didalam kenderaan apabila enjin dipadamkan dan pintu-pintu dikunci.

Apabila sistem MyCINTA diaktifkan, sebuah SMS amaran akan dihantar kepada pemilik kenderaan dengan butiran seperti lokasi GPS yang boleh disambungkan ke Google Maps, manakala sistem yang sama akan boleh menurunkan tingkap kenderaan untuk membolehkan pengudaraan kedalam kenderaan untuk berlaku, dan pada masa yang sama amaran akan dipaparkan pada panel LED di belakang kenderaan.

MIROS telah menguji sistem MyCinta ini didalam senario persekitaran sebenar dan telah menunjukkan kesahihan berfungsi menggunakan penilaian Technology Readiness Level dan mendapatkan tahap kesediaan TRL 7.

Keberkesanan sistem ini termasuklah dalam penghantaran SMS dan juga lokasi Google Maps dengan tepat, disamping memperlihatkan keberkesanan alat pengimbas dalam kereta yang membantu dalam menurunkan tingkap kereta dalam masa 45 saat selepas sistem MyCinta diaktifkan, dan amaran dipancarkan melalui panel terbina selepas 3 minit.

Penanggung Ketua Pengarah MIROS, Ts. Ir. Azhar Hamzah berkata “Kami sangat bersyukur dan berbesar hati untuk mengumumkan pembangunan prototaip sistem MyCINTA yang berpotensi besar untuk membantu menyelamatkan nyawa kanak-kanak yang terperangkap didalam kenderaan. Kami berharap agar pemain industri dan pemegang taruh yang lain dapat menyokong kami dalam usaha untuk membawa inovasi MyCINTA ke peringkat seterusnya.”

Komen