Cari @ Amanz
  • Info
  • Teks Asal – Farah Izzati

Cahaya yang tidak mencukupi merupakan cabaran yang besar kepada peminat seni penggambaran malam kerana gambar yang dihasilkan akan nampak malap, tidak jelas dan semestinya, tidak cantik. Namun, demi mendapatkan gambar malam yang berkualiti akan memerlukan anda untuk membawa bersama perkakasan tambahan yang sememangnya akan menambah berat dalam beg kita. Contohnya seperti ring light atau gimbal. Agak renyah untuk membawanya kemana-mana bukan? 

Oleh itu, vivo telah hadir dengan penawaran peranti terbaru mereka iaitu vivo V29. Penawaran kali ini pasti akan membuatkan anda mulai suka dengan vivo V29 khususnya buat anda yang inginkan peranti berkuasa untuk menghasilkan penggambaran malam dengan lebih baik dan berkualiti. Jadi, ini adalah antara sebab mengapa anda akan suka dengan vivo V29 ini.

Reka Bentuk Elegan Dan Mudah Untuk Dibawa Kemana-Mana

Dimulakan dengan reka bentuk peranti ini terlebih dahulu, vivo V29 didatangkan dengan skrin melengkung dibahagian sisi peranti. Skrin seperti ini mampu memberikan anda sudut pandangan skrin yang lebih luas dan kepuasan ketika menatal. Ketebalan peranti ini juga hanyalah setebal 7.46mm dan mempunyai berat sekitar 186g sahaja. Ini menjadikan vivo V29 sebagai sebuah peranti yang senang untuk dipegang dan disimpan di dalam poket.

Menyentuh pada bahagian badan pula, menariknya vivo V29 didatangkan dengan warna baru yang cukup cantik iaitu Starry Purple. Menurut vivo, warna ini diilhamkan dari Bima Sakti dan kerana itulah ia kelihatan seolah-olah bintang yang berkerlipan. Tidak dinafikan juga, warna ini sesuai dengan anda yang sukakan warna yang ceria. Variasi warna lain yang turut didatangkan bersama vivo V29 kali ini adalah warna minimalis yang mampu memikat hati sesiapa pun yang melihatnya, iaitu Noble Black.

Aura Light 2.0 Untuk Memberi Lebih Aura Hebat Pada Rakaman  Anda

Bagi anda yang suka mengambil gambar, semestinya prestasi dan kemampuan kamera menjadi ukuran penting yang diambil kira sebelum membeli. Oleh itu, untuk bahagian kamera utama, vivo V29 didatangkan dengan 50MP OIS Ultra-Sensing, 8MP untuk ultra sudut lebar dan 2MP untuk monokrom. Pada bahagian bawah kamera juga, terletaknya Aura Light 2.0 yang bersaiz lebih besar dan mampu memberikan keterangan cahaya sehingga 36% lebih baik dari sebelumnya. Dengan gabungan kamera dan Aura Light 2.0 ini, anda boleh mengambil gambar potret yang terang dan jelas, walaupun ketika waktu malam.

Menariknya, kali ini Aura Light 2.0 diintegrasikan bersama Smart Color Temperature Adjustment yang menjadikan ia sebagai satu nilai tambah kepada keunikan yang dimiliki oleh vivo V29. Jika anda pernah membeli ring light, anda pasti tahu kemampuannya untuk melaraskan warna lampu mengikut kesesuaian persekitaran. Begitu juga dengan Aura Light 2.0 dan Smart Color Temperature Adjustment ini dimana ia akan melaraskan warna cahaya secara automatik mengikut kepada suhu warna persekitaran anda. Dengan ini, anda tidak perlu lagi membawa perkakasan berat seperti ring light demi cahaya yang cantik kerana cahaya Aura Light 2.0 sudah cukup memuaskan. 

Tidak berhenti disitu sahaja, vivo V29 juga didatangkan dengan kamera hadapan 50MP untuk kamera hadapannya dan saiz megapixel sebesar ini mampu menghasilkan video dan swafoto yang lebih jelas dan terang. Bukan itu sahaja, kamera vivo V29 juga dilengkapi dengan gabungan EIS+OIS dimana ia memberikan kestabilan kepada gambar dan video yang diambil. Sebagai contoh, video vlog yang diambil akan nampak lebih stabil walaupun anda melakukan pergerakan dengan banyak. Mudah kata, ia masih mampu menangkap setiap butiran gambar dan video dengan begitu baik sekali.

Spesifikasi Yang Bagus Sesuai Untuk Kegunaan Seharian

Selain dari menghasilkan kandungan, peranti ini juga boleh memberikan pengalaman bermain permua yang mengasyikkan kerana ia menggunakan cip Qualcomm Snapdragon 778G. Dengan ini, membuktikan bahawa vivo V29 bukan sahaja berkebolehan untuk mengambil gambar yang cantik tetapi boleh juga untuk bermain permua. Selain itu, vivo V29 ini juga memberikan kepuasan ketika menyunting gambar kerana paparannya menggunakan 1.5K AMOLED dengan kadar segar semula sehingga 120Hz. Ia seterusnya memberikan anda pengalaman menggunakan peranti ini dengan begitu lancar sekali. 

Beralih kepada kapasiti bateri pula, vivo V29 dilengkapi dengan 4600mAh dan menyokong pengecasan sehingga 80W FlashCharge yang membolehkan anda untuk mengecas peranti sehingga 50% dalam masa 18 minit sahaja. Masa pengecasan yang singkat ini membolehkan anda untuk membuat kerja lain dahulu sambil menunggu pengecasan penuh. Selain itu, vivo V29 juga didatangkan dengan dua variasi saiz storan iaitu 256GB dan 512GB. Jika anda memerlukan lebih storan, vivo juga memberikan anda memory booster sehingga 20GB RAM (12GB RAM asas dan 8GB storan maya).

Kesimpulan

Kesimpulannya, sudah terang lagi disuluh Aura Light 2.0, tidak disangkal lagi bahawa vivo V29 ini sememangnya peranti yang berbaloi untuk didapatkan terutamanya jika anda suka mengambil potret malam. Kehebatannya dalam menghasilkan gambar dengan warna yang cukup terang dan cantik dapat memberikan pengalaman yang memuaskan ketika menggunakannya. Ia juga boleh membuka sebuah peluang untuk anda menghasilkan lebih banyak lagi penggambaran potret malam yang berkualiti pada masa akan datang.

Jadi, jika anda berminat, anda boleh membelinya bermula dari harga RM1,899 untuk storan 256GB dan RM2,099 untuk 512GB. Menariknya, untuk setiap pembelian vivo V29, anda akan berpeluang untuk memenangi hadiah percuma yang bernilai sehingga RM995. Anda boleh mendapatkannya menerusi laman web atau kedai atas talian rasmi dari vivo Malaysia. Jadi, tunggu apa lagi? Serlahkan kreativiti anda dalam penggambaran malam bersama “aura” vivo V29 mulai hari ini!

Penafian: Advertorial dari vivo Malaysia

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd