Cari @ Amanz

Di acara Microsoft Event lewat malam semalam, berapa komputer riba dan skrin pintar Surface telah diumumkan. Antara yang diumumkan ialah Surface Laptop Studio 2 yang boleh berfungsi sebagai komputer riba, desktop dan tablet. Tetapi ciri yang paling menarik pada komputer riba ini terletak pada pad sesentuh baharu Haptic Touchpad yang disertakan.

Pad sesentuh ini mempunyai ciri ketercapaian Adaptive Touch. Apabila diaktifkan ia boleh mengesan sentuhan individu OKU yang tidak mempunyai jari. Pada demo yang dilakukan, Solomon Romney yang merupakan ahli pasukan rekaan inklusif di Microsoft menunjukkan tanpa teknologi ini beliau tidak boleh menggunakan pad sesentuh kerana tangan kiri yang kudung. Selepas diaktifkan barulah pad sesentuh boleh digunakan seperti beliau mempunyai jari.

Menurut Microsoft, Haptic Touchpad ialah pad sesentuh yang paling inklusif pernah dihasilkan setakat ini. Selain ciri ketercapaian, pad sesentuh ini boleh memberikan tindak balas haptik yang realistik pada keseluruhan permukaan. Pada waktu ini Haptic Touchpad hanya digunakan pada Surface Laptop Studio 2 sahaja.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd