Cari @ Amanz

Spotify hari ini mengumumkan penggunaan teknologi OpenAI dalam penawaran mereka – dimana kelak pengguna boleh mendengar audio podsiar di Spotify yang dialih-suara ke bahasa pilihan mereka, tetapi pada masa yang sama mengekalkan suara dan gaya penyampai asal.

Dengan langkah ini, pengguna dijangka akan dapat menikmati pengalaman seumpama rakaman asal, dan bukannya sekadar menggunakan rakaman semula oleh penterjemah seperti sebelum-sebelum ini.

Untuk ujian rintis awal penggunaan teknologi janaan suara ini, Spotify akan melakukan terjemahan untuk beberapa podsiar popular, termasuk podsiar terbitan Dax Shepard, Monica Padman, Lex Fridman, Bill Simmons, dan juga Steven Bartlett – dimana suara serta gaya penyampaian mereka dalam podsiar akan dialih-suara dengan menggunakan teknologi janaan berasaskan kecerdasan buatan (AI).

Spotify menyatakan episod-episod podsiar dengan pilihan terjemahan suara berasaskan AI ini akan ditawarkan kepada semua pengguna premium dan juga percuma. Pada peringkat awal, sokongan terjemahan bahasa akan terhad – tetapi Spotify menyasarkan ia akan diperluaskan dari hari ke hari, sekaligus menyokong lebih banyak rancangan podsiar di platform mereka.

Dengan perkembangan terbaru ini, sama-sama kita nantikan dan melihat kejayaan penggunaan ciri janaan suara untuk tujuan terjemahan dan alih-suara ini oleh Spotify.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd