Cari @ Amanz

Bing merupakan enjin carian yang dibangunkan oleh Microsoft, namun masih mengalami kesukaran dalam menarik ramai pengguna. Ia dianggarkan Bing hanya memegang sekitar 3% pasaran enjin carian sahaja, sebaliknya Google memegang lebih 90% pasaran enjin carian.

Terbaru, Satya Nadella turut berkongsi menyatakan Microsoft telah melabur hampir $100 bilion dalam tempoh 20 tahun untuk pembangunan Bing. CEO Microsoft berkenaan menyasarkan untuk mencapai 20% pegangan pasaran, namun sehingga kini pegangan pasarannya pada peranti mudah-alih hanya satu digit, dan sedikit tinggi sahaja pada desktop.

Satya Nadella turut menekankan dengan saiz Google, mereka berupaya lebih memahami pengguna dan memaparkan hasil carian lebih berkualiti. Sebaliknya, Bing digunakan agak jarang, sekaligus membuatkan mereka sukar mendapatkan data dinamik untuk membolehkan mereka memaparkan hasil lebih berkualiti.

Ia turut ditambah, mengatakan dominasi Google membuatkan ramai mengoptimasikan kandungan web untuk Google, dan mengabaikan Bing – yang terus membawa kepada dominasi Google dalam arena enjin carian.

Pada tahun ini, Bing sedia mengintegrasikan teknologi OpenAI untuk sokongan penjanaan teks dan gambar, sekaligus mula menarik lebih ramai pengguna untuk menggunakan enjin carian berkenaan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd