Cari @ Amanz

Industri kejuruteraan E&E ( electrical & electronics) tempatan merupakan salah satu industri terbesar di Malaysia, dimana kita dapat melihat syarikat-syarikat seperti Intel, AMD, Texas Instruments, Dyson dan sebagainya mempunyai kilang-kilang dan pusat penyelidikan yang besar di Malaysia.

Kawasan Perindustrian Bayan Lepas dan Kulim Hi-Tech Park dilihat sebagai dua lokasi popular untuk syarikat-syarikat elektronik “membuka kedai” di Malaysia, dan sekarang ia dilihat bahawa kerajaan mahu menambah lagi lokasi-lokasi untuk syarikat berpendapatan tinggi untuk bertapak di Malaysia.

Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa membina ekosistem lebih luas untuk kluster E&E di wilayah utara, Kerajaan akan membuka kawasan perindustrian berteknologi tinggi di Kerian, Perak Utara.

Ini bukan sahaja membolehkan syarikat-syarikat sedia ada untuk menambahkan jumlah pusat penyelidikan ataupun pengilangan teknologi-teknologi terbaru mereka, tetapi juga untuk syarikat-syarikat teknologi baru bertapak di sini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd