Cari @ Amanz

Platform media sosial X hari ini telah disaman sebanyak 610,500 AUD oleh kerajaan Australia kerana kegagalan dalam memberikan sebarang butiran tentang cara-cara bagaimana syarikat tersebut akan menentang eksploitasi kanak-kanak di platform itu.

Kerajaan Australia mengatakan bahawa mereka telahpun menghantarkan notis kepada syarikat-syarikat seperti X, Google, Facebook, TikTok, Discord, Twitch dan sebagainya tentang bagaimana mereka mahu membanteras isu tersebut, tetapi kini kerajaan tersebut mahukan butiran mendalam dan bukan hanya janji kosong.

Kebanyakan syarikat-syarikat mengatakan bahawa mereka akan menggunakan cara-cara seperti pengesanan digital automatik untuk mengenalpasti kandungan sedemikian, manakala ada diantara mereka juga yang mengatakan bahawa mereka akan menggunakan cara laporan manual untuk memastikan bahawa mereka boleh mengekang masalah tersebut secara telus.

Google dan X adalah dua syarikat yang diberi amaran, tetapi X adalah satu-satunya yang disaman setakat ini kerana respons daripada X sangat teruk apabila dibandingkan dengan Google.

Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila ia dilihat bahawa syarikat tersebut telah membuang sebahagian besar daripada tenaga kerja mereka, ramai diantara mereka yang bertanggungjawab untuk memastikan bahawa kandungan-kandungan jelek tidak berleluasa di platform tersebut.

Pihak X mengatakan bahawa walaupun ia benar bahawa pengesanan kandungan eksploitasi kanak-kanak telah menurun dari 90 peratus ke 75 peratus setelah pengambilalihan Elon Musk, mereka mengatakan bahawa peratusan tersebut sedang meningkat secara stabil.

Mereka kini menggunakan sistem pengesanan kandungan automatik, dan mengatakan bahawa ia menggaji pakar kandungan yang boleh menyemak kandungan di platform tersebut dalam 12 jenis bahasa.

X masih boleh membuat rayuan terhadap saman tersebut, tetapi buat masa ini masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenainya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd