Cari @ Amanz

Ookla yang popular dengan perkhidmatan semakan kelajuan rangkaian internet SpeedTest, kini telah mengeluarkan laporan prestasi perkhidmatan internet talian tetap bagi tempoh suku ketiga 2023.

Melalui laporan yang diterbitkan, ia memperlihatkan TIME menerajui arena jalur-lebar talian tetap, mendahului penyedia lain seperti Telekom Malaysia (Unifi) dan Maxis.

Mengikut data yang dikongsikan, TIME mencatatkan kadar muat-turun median mencapai 110.23Mbps, mendahului TM dan Maxis yang mencatatkan sekitar 93Mbps.

Disamping itu, dalam ujian konsisten yang memerlukan penyedia perkhidmatan mempunyai kadar muat-turun sekurangnya 25Mbps dan muat-naik 3Mbps, TIME turut mendahului dengan kadar konsisten 88.5%. Maxis dilihat mencatatkan kadar konsisten 86.2%, dan diikuti TM dengan 85.8%.

Dibawah ujian kadar pendam multi-pelayan juga, TIME turut mendahului dengan mencatatkan masa hanya 9ms, berbanding Maxis 13ms, dan TM pula 15ms.

Ini sekaligus terus memposisikan TIME dengan skor tertinggi untuk penyedia perkhidmatan jalur-lebar talian tetap di Malaysia oleh Ookla. Bagi anda sendiri, bagaimanakah perkhidmatan penyedia rangkaian anda?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd