Cari @ Amanz

Tahun ini sahaja pelbagai berita mengenai elektrifikasi Pos Malaysia diumumkan bermula dari hasrat mereka untuk menggunakan motosikal elektrik, sehinggalah kepada menyediakan pengecas EV di beberapa lokasi terpilih.  Mereka baru sahaja mengumumkan lanjutan kerjasama dengan Yinson GreenTech dan akan menerima 143 van elektrik dalam memastikan sasaran kelestarian mereka tercapai menjelang 2050. 

Yinson GreenTech yang telahpun sedia bekersama dengan Pos Malaysia untuk penyediaan pengecas kenderaan elektrik ChargEV di beberapa lokasi terpilih, akan menyediakan kesemua 143 van elektrik ini menerusi salah satu jenama mereka iaitu drivEV – pajakan kereta elektrik yang turut menyertakan sistem telematik dan solusi penjejakan pintar untuk perusahaan.

Oleh itu pihak Pos Malaysia juga dapat memperoleh data melibatkan penggunaan van elektrik ini, dari segi keselamatan, pengoptimasian perjalanan penghantaran, corak pemanduan, dan keberkesanan penghantaran. 

143 unit van yang disediakan Yinson GreenTech adalah CAM EC35 yang mempunyai jarak perjalanan 280km dan boleh dicaj secara 6.6 kW AC atau pengecasan pantas 40kW DC. Pos Malaysia juga akan mencuba Maxus eDeliver 3 dan Foton iBlue EV untuk meneroka konsep penggunaan yang lain. 

Dengan permulaan penggunaan van elektrik dalam Pos Malaysia, dan juga komitmen mereka dalam menggunakan motorsikal elektrik, ini sekaligus dapat membantu mereka untuk menukar kesemua penghantaran akhir (last-mile delivery) mereka kepada kenderaan elektrik menjelang 2030. 

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd