Cari @ Amanz

Disebabkan jenayah siber yang melibatkan perbankan dilihat semakin berleluasa, pihak Maybank dilihat telah mengambil inisiatif bagi menjaga keselamatan kewangan pengguna mereka dengan lebih baik. Pada Julai 2023 yang lalu, pihak Maybank telah menguatkuasakan untuk aplikasi MAE sahaja yang boleh menggunakan ciri Secure2u untuk mengesahkan transaksi perbankan.

Ciri Secure2u ini penting untuk keselamatan akaun perbankan anda. Ini kerana ia berfungsi sebagai pemberi notifikasi jika sesuatu transaksi akan dibuat. Kemudian, kita sebagai pemilik akaun perlulah mengesahkannya sekiranya ingin terus membuat transaksi tersebut. Langkah dan ciri ini adalah bagi menambahkan satu lagi lapisan keselamatan perbankan kita agar lebih sukar untuk digodam. 

Ciri Secure2u ini boleh dikatakan lebih selamat daripada SMS TAC dan nombor OTP. Ini kerana kedua-dua ciri ini ada potensi untuk scammer menghubungi pihak telekomunikasi yang anda langgan dan menyatakan bahawa anda mereka ingin bertukar SIM. Jika langkah ini berjaya dan SIM berjaya ditukar, scammer akan boleh menerima SMS TAC atau nombor OTP menerusi SIM yang telah ditukar. Ini seterusnya akan membuatkan segala maklumat peribadi anda dapat digodam dengan lebih mudah.  

Oleh sebab itu, pihak Maybank telah mengambil satu lagi langkah proaktif untuk menambah lagi satu lapisan keselamatan dalam prosedur untuk mengaktifkan dan membuat pengesahan transaksi melalui ciri Secure2u ini. Pihak Maybank memutuskan untuk memperkenalkan proses pengaktifan Secure2u yang telah dikemaskini. Proses ini akan melibatkan pengaktifan di ATM setelah pendaftaran berjaya dibuat di aplikasi telefon pintar anda.

Mengapa Anda Perlu Aktifkan Secure2u Di Mesin ATM?

Maybank ATM

Inisiatif pengaktifan menerusi mesin ATM ini adalah untuk pengguna yang baru sahaja menukar telefon pintar dan untuk anda yang pertama kali membuat pengaktifan Secure2u. Langkah ini sebenarnya adalah untuk mengelakkan orang ramai daripada bergantung kepada penggunaan telefon pintar semata-mata untuk membuat pengaktifan dan pengesahan transaksi. Ini kerana, kita sedia maklum bahawa apabila data dan maklumat peribadi kita boleh diakses secara atas talian dan berada dalam satu tempat, berkemungkinan besar semua maklumat peribadi kita dapat diakses secara serentak.

Mana tidaknya, scammer kebiasaannya memerlukan maklumat penuh tentang kita untuk menggodam. Ini seperti memerlukan telefon pintar untuk mengakses aplikasi perbankan, memerlukan nombor kad dan pin ATM kita untuk mengakses akaun perbankan kita. Malah kebiasaannya data sebegini semuanya boleh diakses serentak jika sesuatu aplikasi itu tidak cukup ketat keselamatannya.

Oleh sebab itulah, langkah untuk mengaktifkan ciri Secure2u ini lebih baik jika dilakukan di ATM. Ini kerana ia akan mewujudkan satu lapisan lagi untuk mengukuhkan sistem keselamatan perbankan anda. Tetapi dengan syarat – jangan kongsikan nombor pin anda kepada sesiapa.

Bagaimana Untuk Mengaktifkan Secure2u?

Untuk mengaktifkan ciri Secure2u ini, terdapat dua langkah untuk setiap kategori pengguna, iaitu pengguna dengan kad ATM dan pengguna tanpa kad ATM. Kedua-dua kategori ini memerlukan anda untuk memuat turun aplikasi MAE dan membuat pendaftaran melalui aplikasi mereka terlebih dahulu. Ini adalah langkah pertama untuk mengaktifkan Secure2u.

  1. Muat turun dan buka aplikasi MAE.
  2. Dibawah menu Quick Action, pilih ‘Secure2u’ untuk membuat pendaftaran Secure2u pada telefon pintar anda.
  3. Pilih ‘Register Secure2u Now’ dan ikut sahaja arahan yang tertera pada skrin anda untuk selesaikan proses pendaftaran.
  4. Setelah berjaya membuat pendaftaran Secure2u ini, anda akan menerima notifikasi yang akan memberi peringatan untuk anda mengaktifkan Secure2u. 

Pengguna Yang Mempunyai Kad ATM

Jika anda ada kad ATM  dan sudah mendaftar Secure2u di aplikasi MAE, kemudian ingin mengaktifkannya pula di mesin ATM Maybank, ini adalah langkah seterusnya.

  1. Pergi ke mesin ATM berdekatan anda dan masukkan kad ATM di mesin tersebut.
  2. Pilih ‘Secure2u Activation’ yang terpapar pada menu utama skrin mesin ATM.
  3. Pilih ‘Activate. Secure2u’ dan ikut sahaja arahan yang tertera padaa skrin untuk selesaikan proses pengaktifan.
  4. Selepas ia diaktifkan, anda boleh menggunakan ciri Secure2u ini untuk membuat pengesahan transaksi sekurang-kurangnya selepas 12 jam ciri ini diaktifkan. Ciri ini adalah untuk mengelakkan berlakunya transaksi yang tidak disahkan oleh mana-mana pihak.

Pengguna Yang Tidak Mempunyai Kad ATM Atau Berada Di Luar Negara

Tetapi bagi pengguna akaun MAE yang tidak mempunyai kad ATM atau sedang berada di luar negara, anda cuma perlu menghubungi pihak perkhidmatan pelanggan Maybank, yang dikenali sebagai MGCC. Anda perlu menghubungi pihak MGCC ini dalam tempoh 30 hari selepas anda membuat pendaftaran Secure2u di aplikasi MAE. Selepas ia diaktifkan, anda boleh menggunakan ciri Secure2u ini untuk membuat pengesahan transaksi sekurang-kurangnya 12 jam selepas ciri ini diaktifkan. Jika anda mempunyai sebarang masalah atau ingin bertanya untuk maklumat yang lanjut, boleh layari laman rasmi Maybank.

Kesimpulan

Jadi secara kesimpulannya, inisiatif yang diperkenalkan oleh Maybank ini dilihat selaras sangat proaktif dalam menjaga keselamatan maklumat pengguna mereka. Jika sebelum ini mereka telah melancarkan ciri Secure2u untuk membuat pengesahan transaksi, kali ini mereka menyarankan pula agar pengaktifan Secure2u ini dibuat di mesin ATM berdekatan anda. Sehingga hari ini, terdapat sekitar lebih 2900 mesin ATM di seluruh negara yang membolehkan anda untuk melakukan pengaktifan ciri ini. Jadi melalui saranan ini, ia sekaligus membantu dalam menurunkan kebarangkalian untuk akaun perbankan kita diceroboh oleh individu tidak bertanggungjawab.

Mungkin kelak kita akan lihat lagi pelbagai inisiatif baru lain oleh pihak Maybank dalam usaha untuk meningkatkan sistem keselamatan perbankan mereka. Oleh itu, jangan lupa untuk muat turun aplikasi MAE menerusi gedung aplikasi yang sah, pastikan peranti anda dikemaskini kepada sistem operasi yang terkini dan pantau aktiviti perbankan bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa penipuan kewangan. Anda juga perlu mengelak daripada berkongsi maklumat perbankan seperti kata laluan dan nombor PIN anda kepada sesiapa, jangan muat turun perisian hasad daripada sumber yang mencurigakan serta berhati hati semasa menjawab panggilan yang tidak dikenali. 

Penafian : Advertorial daripada Maybank

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd