Cari @ Amanz

Pernahkah anda terfikir betapa mudahnya proses komunikasi diantara pekerja, klien dan sebagainya sekiranya perisian yang anda gunakan untuk menghantar emel ataupun mesej dapat memuat-naik fail-fail lampiran untuk anda secara automatik, tanpa perlu untuk anda mencarinya terlebih dahulu?

Microsoft hari ini didapati telah memfailkan paten yang membolehkan perisian dan perkhidmatan mereka untuk memuat-naik fail sampingan secara automatik berdasarkan teks yang diinput kedalam kotak teks.

Bagaimana ia dilakukan ialah mana-mana perisian Microsoft akan membaca input yang ditaip, dan sekiranya mereka melihat perkataan-perkataan yang terpilih ditulis, seperti fail ataupun dokumen, sebuah menu kecil akan dibuka dan memberi pilihan kepada pengguna untuk fail apakah yang akan dimuat-naik.

Lebih menarik lagi, pilihan fail yang diberi akan ditiruskan lagi bergantung kepada konteks yang dikesan oleh kecerdasan buatan Microsoft apabila membaca teks yang ditulis oleh pengguna. Pengguna kemudiannya boleh memilih fail-fail yang mahu dimuat-naik sebagai lampiran.

Buat masa ini, ia dilihat bahawa fungsi ini boleh dimanfaatkan oleh perisian Outlook, tetapi ia tidak mengejutkan sekiranya ia juga diperkenalkan pada perisian lain seperti Teams, OneDrive dan sebagainya. Buat masa ini ia masih belum diketahui samada paten ini akan dianugerahkan ke Microsoft ataupun tidak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd