Cari @ Amanz

Di Asia Tenggara, salah satu cara utama untuk rangkaian internet di sini disambungkan ke rangkaian internet rantau-rantau lain ialah melalui kabel dasar laut yang dibangunkan dengan kerjasama diantara syarikat-syarikat tertentu.

Malaysia sendiri mempunyai beberapa syarikat yang membekalkan sambungan ini, dan diantara yang terbesar ialah sebuah syarikat bernama OMS Group. Syarikat infrastruktur telekomunikasi ini ialah sebuah syarikat pembekal kelengkapan infrastruktur telekomunikasi, dan sebahagian daripada perniagaan mereka ialah untuk membekal dan memasang kabel gentian optik dasar lautan.

Terkini, ia telah dilaporkan bahawa KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co.), sebuah syarikat ekuiti swasta telah melaburkan wang sebanyak USD 400 juta (~RM1.9 bilion), didalam sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh kedua-dua buah syarikat ini.

Menurut Reuters, pelaburan ini adalah sebahagian daripada pelaburan infrastruktur strategik yang dilakukan oleh KKR, juga kepada syarikat-syarikat seperti Singapore Telecommunications dan juga syarikat infrastruktur digital Pinnacle Towers yang berpengkalan di Filipina.

Pelaburan yang dilakukan kepada OMS Group ini dilihat adalah untuk mengembangkan lagi jumlah kapal dibawah syarikat tersebut, stesen pendaratan kabel dan juga jumlah laluan kabel dasar lautan yang boleh disambungkan ke rantau-rantau lain.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd