Cari @ Amanz

Cabaran Samsung tahun ini ialah jualan peranti siri Galaxy yang tidak begitu memberangsangkan. Seperti pengeluar Android lain, faktor ekonomi menyebabkan pengeluaran peranti berkurangan dengan agak ketara dengan ia hanya dijangka pulih tahun depan. Menurut laporan Korea Daily, untuk meningkatkan jualan siri Samsung Galaxy S24 kelak, Samsung akan memasarkannya sebagai telefon pintar kecerdasan buatan (AI) pertama mereka.

Dalam laporan tersebut, Samsung dikatakan menyasarkan peningkatan jualan pada siri S24 sebanyak 10% berbanding Galaxy S23. Samsung dipercayai sedang bekerjasama dengan Microsoft dam Google bagi menawarkan ChatGPT dan Bard secara tersedia dalam peranti. Segala pemprosesan yang selama ini memerlukan sambungan internet boleh dilakukan terus dari dalam peranti yang menjadikan pemprosesannya lebih pantas.

Dengan bantuan AI, Galaxy S24 kelak boleh menjana imej, membaiki/menyunting gambar, berbual dengan pengguna dan pelbagai lagi ciri AI generatif secara kendiri. Ciri AI generatif ini sudahpun dapat dilihat pada Xiaomi 14 yang menyunting gambar pengguna secara kendiri. Ini ialah kelebihan Android pada waktu ini kerana Apple baru sahaja ingin menawarkan AI generatif pada peranti mereka tanpa sebarang demo diperlihatkan setakat ini.

Ketika pelancaran Snapdragon 8 Gen 3 tempoh hari, kami melihat sendiri model Llama-2 dan Stable Diffusion dijalankan terus dalam peranti prototaip Qualcomm. Imej boleh dijana oleh Stable Diffusion menggunakan prom yang kami masukkan dalam masa hanya 0.6 saat. Jika Stable Diffusion diakses menggunakan laman web sekarang, proses yang sama boleh mengambil masa beberapa puluh saat.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd