Cari @ Amanz


Google sebelum ini telah memperkenalkan sokongan carian serba baharu dinamakan SGE atau Search Generative Experience. Melaluinya, ia menggunakan sokongan AI berasaskan generatif dalam memberikan jawapan kepada apa yang dicari oleh pengguna.

Selepas mengehadkan penawaran berkenaan untuk beberapa buah negara sahaja, hari ini Google memperluaskan penawaran berkenaan ke lebih 120 buah negara, termasuk Malaysia.

Bagi pengguna tempatan, anda boleh mengaktifkan sokongan SGE ini melalui Google Labs hari ini, dan seterusnya menggunakan ia dalam mendapatkan pelbagai informasi dengan mudah melalui ciri generatif. Google menyatakan penggunaan ini mengambil konteks daripada pelbagai laman web – sekaligus memberikan maklumat yang lebih baik untuk carian pengguna.

Untuk mengaktifkannya, anda hanya perlu ke Google Labs, dan seterusnya mengaktifkan ujian pada bahagian Google Search. Sama-sama kita nantikan bagaimana pengenalan ini bakal mengubah kaedah kita sebagai pengguna melakukan carian, dan impaknya kepada pelbagai pembangun web seluruh dunia.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd