Cari @ Amanz

Kebanyakan skrin OLED yang digunakan pada peranti pintar dibekalkan oleh Samsung kerana panel yang dibangunkan mereka terbukti berkualiti. Tetapi menurut laporan The Elec menjelang 2025, Samsung akan menggunakan panel baharu yang dipanggil Phosphorescent OLED (PHOLED)

Kelebihan PHOLED berbanding OLED ialah ialah akan mengurangkan lagi penggunaan kuasa kerana pendarfosfor (phosphorescent ) mempunyai kecekapan 100% berbanding hanya 25% pada pendarfluor yang digunakan pada panel OLED. Panel OLED sedia ada Samsung telah pun menggunakan pendarfosfor berwarna merah dan hijau pada sub-piksel. Sungguhpun kekurangan pada bahan pendarfosfor biru ialah ia mempunyai jangka hayat hanya 55% berbanding pendarfosfor.

Gambar oleh Patently Apple

Menurut sumber, PHOLED sepatutnya digunakan pada peranti Samsung Galaxy Z Fold6 dan juga Galaxy Z Flip6 pada tahun 2024 tetapi ditunda ke tahun 2025 untuk memastikan ia lebih stabil. Sama-sama kita nantikan pengumuman lanjut mengenai PHOLED ini dan melihat perkembangannya sama ada adakah ini jalan penyelesaian terbaik atau pembangunan microLED yang sepatutnya diteruskan sebagai alternatif OLED yang tiada isu burn-in.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd