Cari @ Amanz

Pada awal tahun ini, NVIDIA telah memperkenalkan siri cip pemprosesan grafik “Blackwell” yang dibangunkan khusus untuk tujuan kecerdasan buatan dan juga HPC (High Performance Computing) untuk pusat data dan sebagainya dan melaluinya telah memperkenalkan kad grafik NVIDIA RTX 5000.

Cip pemprosesan ini dijangka akan digunakan sepanjang 2023 dan 2024 dimana NVIDIA memperkenalkan kad-kad grafik seperti GH200 pada awal bulan ini. Terkini, terdapat ura-ura yang mengatakan bahawa NVIDIA sudahpun memilih nama untuk cip grafik mereka yang seterusnya.

Ia dijangka akan dinamakan “Rubin”, berdasarkan ahli astronomi Vera Rubin, yang merupakan satu perubahan ketara, dimana sebelum ini komponen tersebut hanya dinamakan berdasarkan ahli-ahli fizik ternama. Vera Rubin dikenali untuk penemuan “dark matter” yang juga membantu menerangkan sejumlah perkara di dalam dunia fizik.

Tidak banyak yang diketahui mengenai cip grafik ini buat masa ini, tetapi ura-ura yang sama mengatakan bahawa NVIDIA akan memperlihatkan dua cip pemprosesan, R100 dan juga GR200 yang akan dimanfaatkan sebagai kad untuk tujuan kecerdasan buatan dan juga HPC, seperti yang dikatakan awal tadi.

Malah, ia masih tidak diketahui lagi pengeluar cip semikonduktor manakah yang akan digunakan oleh NVIDIA untuk membangunkan cip pemprosesan ini. Pilihan mereka termasuklah TSMC dengan proses N3/N3X, Intel dengan proses 18A ataupun Samsung dengan proses SF3 atau SF3P.

Ia juga tidak diketahui lagi sama ada NVIDIA akan menggunakan rekaan cip yang sama untuk memperkenalkan produk kad grafik gaming NVIDIA GeForce mereka pada 2025 kelak.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd