Cari @ Amanz

TikTok Shop sedia diharamkan di Indonesia, dan pihak TikTok kini melihat kepada pelbagai kaedah untuk memasuki kembali pasaran berkenaan yang mempunyai lebih 300 juta orang penduduk. Ia sedia dilaporkan sebelum ini, yang mana TikTok dalam perbincangan bersama Tokopedia untuk kerjasama dan pelaburan.

Walaupun tiada maklumat rasmi buat masa ini, ia dikatakan TikTok mungkin mengambil sedikit pegangan pada Tokopedia, dan kemudian meningkatkan pegangan secara berperingkat selepas itu. Apa pun, ia masih tertakluk kepada kebenaran pihak berkuasa tempatan – dan mungkin juga kedua-dua entiti berkenaan bekerjasama dan membentuk sebuah syarikat usahasama baharu.

Selain bersama Tokopedia, TikTok dikatakan turut berbincang bersama sejumlah pemain industri lain, termasuk Bukalapak dan Blibli. TikTok sebelum ini  menyasarkan untuk mengukuhkan pendapatan melalui edagang di rantau ini – tetapi dengan pengharaman di Indonesia, hasrat mereka terjejas.

Tidak mustahil kita turut melihat kerajaan di negara lain turut mengambil langkah sama dalam memastikan TikTok turut melabur di negara masing-masing sekaligus menguntungkan ekosistem tempatan. Sama-sama kita nantikan apakah yang bakal diumumkan Bytedance atau TikTok seawal minggu hadapan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd