Cari @ Amanz

NVIDIA ialah syarikat cip kecerdasan buatan (AI) paling hangat pada waktu ini dengan permintaan yang tinggi daripada pelanggan seluruh dunia. Pelaburan daripada NVIDIA pastinya akan dapat membantu menaikkan prestij sesebuah negara. Menurut laporan Reuters, NVIDIA kini dalam perbincangan dengan YTL untuk membuka pusat data AI di Johor.

Pusat data AI ini akan dapat memberikan akses kepada cip AI NVIDIA menerusi perkomputeran awanan. Ini sekaligus menjadikan Malaysia hab perkomputeran AI awanan di rantau Asia Tenggara. CEO NVIDIA, Jensen Huang melakukan lawatan ke Malaysia hari ini selepas melawat Singapura beberapa hari yang lalu. Beliau walau bagaimanapun enggan mengesahkan laporan Reuters tetapi sekadar mengatakan Malaysia mempunyai “syarikat hebat” seperti YTL dan PETRONAS yang boleh menjadi rakan perniagaan yang baik untuk membina infrastruktur pusat pangkalan data.

Pada Mac lalu, Yes 5G (anak syarikat YTL) menawarkan akses kepada perkhidmatan gaming awanan GeForce Now kepada pelanggan mereka. Ini mungkin petanda awal ura-ura ini mempunyai sedikit asas.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd