Cari @ Amanz

Sektor pelancongan telah dikenal pasti sebagai salah satu penyumbang yang memberi manfaat kepada negara. Justeru pelbagai inisiatif telah dipergiatkan dan salah satu daripadanya menerusi pengenalan aplikasi MY TouristPay.

Seperti namanya ia direka sebagai penyelesaian menyeluruh dalam memudahkan pembayaran melalui kod QR dalam kalangan pelancong asing. Ia bukan sahaja menyediakan pengalaman berbelanja yang menyenangkan bagi pelancong. Malahan turut mempercepatkan semua urus niaga yang dijalankan oleh peniaga tempatan dengan bayaran segera.

Cara penggunaanya juga mudah dengan hanya menambah butiran kad kredit dan debit pada aplikasi tersebut. Kemudian pembayaran pula boleh dibuat dengan mengimbas kod QR di premis perniagaan di seluruh Malaysia. Turut dinyatakan bahawa pelancong boleh menjejak sejarah transaksi yang meliputi maklumat tentang pengeluaran setiap hari.

Aplikasi My TouristPay dikatakan telah tersedia di Google Play Store dan Apple App Store. Namun semakan kami mendapati ia hanya boleh dimuat turutn menerusi Google Play Store sahaja buat masa ini, yang dijangka tiba pada App Store pula dalam masa terdekat.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd