Cari @ Amanz

Pada bulan lepas, kerajaan Amerika Syarikat telah mengharamkan penjualan sejumlah kad grafik NVIDIA GeForce RTX 4090 ke China kerana khuatir kuasa cip pemprosesan yang terkandung akan digunakan untuk menguasakan mesin-mesin pelayan berprestasi tinggi di negara tersebut.

Sebagai satu cara untuk mengatasi kekangan ini, NVIDIA nampaknya telah membangunkan sebuah kad grafik baru yang dinamakan NVIDIA GeForce RTX 4090D yang menggunakan komponen-komponen hampir sama dengan kad grafik asal, tetapi dengan prestasi yang lebih rendah.

Tidak banyak butiran yang diketahui mengenai kad grafik ini buat masa ini, tetapi apa yang sudahpun disahkan ialah kad grafik ini akan menggunakan cip grafik AD102-250 yang mempunyai jumlah teras CUDA yang lebih sedikit berbanding dengan kad grafik asal. Ia juga akan hadir dengan kadar kelajuan asas lebih tinggi, tetapi tanpa kebolehan lewahjam.

Beberapa laporan juga mengatakan bahawa kad grafik ini akan diperkenalkan khusus untuk pasaran China pada 28 Disember ini, tidak lama sebelum NVIDIA akan memperkenalkan siri kad grafik NVIDIA GeForce RTX 4000 Super di acara CES 2024 kelak.

Samada kad grafik ini (RTX 4090D) akan dibenarkan untuk dijual di pasaran China tidak diketahui lagi, tetapi buat masa ini, sekatan kerajaan Amerika ialah kad-kad grafik dengan kemampuan pemproses 4800TOPS tidak dibenarkan untuk dijual di pasaran-pasaran tertentu, termasuklah China.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd