Cari @ Amanz

Microsoft dan OpenAI, syarikat disebalik perisian kecerdasan buatan ChatGPT, Dall-E dan sebagainya baru-baru ini telah disaman oleh sekumpulan 11 penulis bukan fiksyen yang mengatakan bahawa syarikat-syarikat ini telah menggunakan karya mereka tanpa kebenaran untuk melatih pembelajaran mesin sistem-sistem ini.

Kumpulan penulis ini termasuklah nama-nama popular dalam penulisan biografi/biopic seperti Taylor Branch, Stacy Schiff dan Kai Bird yang dikenali untuk menulis buku American Prometheus yang baru-baru ini diadaptasikan sebagai filem Oppenheimer yang sangat berjaya di arena sinema.

Peguambela para penulis ini, Rohit Nath mengatakan bahawa Microsoft dan OpenAI telah menerima pendapatan yang sangat lumayan daripada menggunakan kandungan bukan fiksyen seperti American Prometheus dan sebagainya tanpa sebarang gantirugi ataupun pembayaran kepada para penulis bahan-bahan bacaan ini.

Malah, ia juga turut dilaporkan bahawa sejumlah penulis fiksyen popular juga mengatakan bahawa karya mereka telah digunakan sewenang-wenangnya untuk melatih model bahasa raya (large language model) OpenAI, dan penulis-penulis fiksyen seperti John Grisham, George R.R. Martin dan Jonathan Franzen juga telah bergerak untuk menyaman Microsoft dan OpenAI untuk perkara yang sama.

Setakat ini, pihak Microsoft dan OpenAI masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai saman terbaru ini, yang telah difailkan di mahkamah New York baru-baru ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd