Cari @ Amanz

Kerajaan akan melakukan penyasaran semula subsidi untuk pengguna di Semenanjung Malaysia, bagi tempoh 1 Januari hingga 30 Jun 2024 kelak. Dibawah perubahan baru ini, pengguna domestik yang menggunakan elektrik sebanyak 600 kWj dan ke bawah akan kekal menerima rebat sebanyak 2 sen/kWj seperti sedia ada.

Sebaliknya, untuk pengguna domestik yang menggunakan elektrik melebihi 600 kWj hingga 1,500 kWj tidak akan dikenakan surcaj dan tiada sebarang rebat. Untuk mereka yang menggunakan elektrik melebihi 1,500 kWj, surcaj akan kekal pada kadar 10 sen/kWj.

Dengan perubahan ini, bagi mereka yang menggunakan elektrik dibawah 600 kWj, atau mempunyai bil bulanan elektrik bawah RM220 sebulan, anda mungkin tidak akan melihat sebarang perbezaan pada bil. Namun, sekiranya anda menggunakan elektrik melebihi 600 kWj, maka anda mungkin melihat perbezaan pada bil antara RM12 ke RM32 sebulan.

Suruhanjaya Tenaga menyatakan 85% pengguna domestik di Semenanjung tidak akan terjejas dengan pelarasan tarif elektrik bagi tempoh 1 Januari hingga 30 Jun 2024 ini.

Dalam memudahkan lagi pengguna, pihak Suruhanjaya Tenaga turut meminta pengguna menggunakan laman MyElectricityBill dalam menyemak dan mengira anggaran kos bil elektrik bulanan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd