Cari @ Amanz

Perdana Menteri hari ini melancarkan sebuah laman sehenti khusus untuk semua rakyat Malaysia dalam mempelajari dan memahami asas kecerdasan buatan (AI). Laman sehenti berkenaan adalah ai.gov.my.

Melaluinya, sesiapa sahaja boleh melakukan pendaftaran, dan memilih untuk belajar berkenaan dengan kecerdasan buatan ini dalam bahasa Malaysia, Inggeris, Cina atau Tamil. Platform berkenaan juga turut menyediakan sokongan audio dan juga dalam bentuk Braille.

Melalui pembelajaran yang disediakan, ia mengajar berkenaan sejumlah perkara melibatkan kecerdasan buatan, termasuk meliputi NLP (Natural Language Processing) dan juga CV (Computer Vision).

Kerajaan menyasarkan jutaan rakyat Malaysia akan dapat mengikuti pembelajaran asas ini, dan memahami lebih lanjut berkenaan dengan kecerdasan buatan yang dijangka mengubah kehidupan harian pengguna, termasuk impak dari segi pekerjaan dan juga ekonomi.

Bagi anda yang berminat, boleh mengikuti pembelajaran asas kecerdasan buatan ini secara percuma melalui AI.gov.my hari ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd