Cari @ Amanz

Sekumpulan penyelidik dari Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI) baru-baru ini dilaporkan telah membangunkan sebuah sistem kecerdasan buatan yang mampu mempelajari dan memiripi tulisan tangan seseorang dengan cepat.

Menggunakan model teknologi pembelajaran mesin transformer, yang membolehkan sistem kecerdasan buatan ini untuk menghafal cara tulisan mana-mana individu dengan beberapa perenggan perkataan sahaja. Kumpulan penyelidik ini berkata bahawa teknologi ini boleh digunakan untuk membantu mereka yang kini menghadapi kesusahan untuk menulis sendiri akibat kecederaan ataupun penyakit.

Ia dilaporkan bahawa teknologi kecerdasan buatan ini boleh memiripi tulisan dalam Bahasa Inggeris dan Perancis buat masa ini, dan para penyelidik ini sedang cuba untuk membolehkan kecerdasan buatan ini untuk mempelajari tulisan Bahasa Arab pula selepas ini.

tulisan

Teknologi kecerdasan buatan yang boleh meniru cara menulis seseorang ini juga dilihat satu cara baru untuk menambahkan perasa didalam dunia kreativiti, tetapi para penyelidik ini juga mengaku bahawa ia boleh dimanfaatkan untuk tujuan jahat, seperti peniruan cara menulis seseorang, tandatangan dan sebagainya.

Oleh kerana ini, mereka juga mengatakan bahawa ia adalah penting bahawa pakar sekuriti membangunkan sistem keselamatan yang mampu memastikan bahawa pemalsuan tulisan tangan dan tandatangan dapat ditangkap dengan cepat.

Menurut laporan Bloomberg juga, hakcipta teknologi kecerdasan buatan ini sudahpun dipatenkan dengan US Patent and Trademark Office yang mana sedikit sebanyak akan membantu dalam memastikan bahawa teknologi ini sukar untuk ditiru oleh pihak-pihak lain.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd