Cari @ Amanz

Dron kuadrotor mempunyai kekurangan di mana ia mempunyai jarak penerbangan yang terhad serta tidak boleh terbang sepantas sebuah kapal terban konvensional. Sebab ini berlaku ialah kerana kuasa bateri yang masih terhad. WaveAerospace sebuah syarikat dari Amerika Syarikat telah memperlihatkan dron Huntress II mereka yang didakwa boleh terbang pada kelajuan Mach 0.4 (~494 km/j).

Huntress II menggunakan empat motor elektrik untuk sistem penerbangan menegak dan satu enjin jet turbofan yang memerlukan bahan api jet. Apabila kelajuan tinggi diperlukan, enjin jet akan diaktifkan sebelum kembali ke kuasa motor elektrik untuk mendarat. Menerusi tempat simpanan kargo, dron selebar 4 meter ini boleh membawa kargo seberat 50 kilogram, dan terbang sejauh 120 kilometer.

Kemampuan unik lain Huntress II ialah ia boleh dilancarkan daripada sebuah kapal terbang. Jelas WaveAerospace menyasarkan penggunaan oleh pihak tentera. Beberapa prototaip sebelum ini dibangunkan pada skala kecil dan hanya menggunakan motor elektrik. Ia dijangka boleh memulakan operasi seawal 2025 selepas proses pembangunan selama lima tahun.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd