Cari @ Amanz

Setelah mendapati pembiayaan yang besar daripada Microsoft untuk membangunkan teknologi perisian kecerdasan buatan mereka, Sam Altman, bersama-sama OpenAI kini dilihat mahu membangunkan komponen cip pemprosesan kecerdasan buatan mereka sendiri pula untuk memastikan bahawa teknologi mereka dapat dimanfaatkan didalam pelbagai jenis sektor.

Kemahuan Sam Altman dan OpenAI untuk membangunkan cip pemprosesan mereka yang sendiri adalah sesuatu yang sudahpun dilaporkan untuk beberapa bulan. Dalam bulan Januari 2024 sahaja, Sam Altman dilihat telah menemui syarikat-syarikat seperti Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung Foundry dan SK Hynix untuk kerjasama pembangunan cip pemprosesan ini.

Isu terbesar yang bakal menimpa Sam Altman dan OpenAI pastinya berkenaan kapasiti syarikat-syarikat pengeluar cip semikonduktor dalam mengeluarkan komponen-komponen yang dimahu mereka. Oleh kerana itu, beliau juga kini nampaknya sedang mencari pelabur untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran cip semikonduktor, khususnya berkaitan kecerdasan buatan yang akan dibangunkan oleh OpenAI.

Beberapa laporan teknologi telah mengatakan bahawa Sam Altman kini sedang berbincang dengan beberapa pelabur gergasi, termasuklah Emiriyah Arab Bersatu (UAE) untuk pelaburan berjumlah $5 ke $7 trilion untuk membangunkan inisiatif pengeluaran cip pemprosesan kecerdasan buatan ini.

Wang pelaburan ini akan digunakan untuk membangunkan kilang-kilang cip semikonduktor kecerdasan buatan yang akan dikelola oleh syarikat-syarikat seperti TSMC dan Samsung Foundry supaya ia tidak memberi kesan kepada pengeluaran cip semikonduktor yang lain.

Jumlah $5 ke $7 trilion yang diperlukan juga cukup menarik khususnya kerana sektor pengeluaran cip semikonduktor kini dianggarkan bernilai sekitar $520 bilion pada tahun 2023 menurut Statista, dan angka ini dijangka akan meningkat lagi khususnya kerana permintaan untuk cip-cip ini hanya akan semakin meningkat didalam lebih banyak sektor lagi tidak lama lagi.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd