Cari @ Amanz

Automattic, syarikat disebalik Tumblr dan WordPress.com kini dilaporkan dalam perbincangan bersama beberapa syarikat, termasuk OpenAI dan MidJourney – untuk menawarkan kandungan pengguna dalam usaha melatih model kecerdasan buatan.

Seperti ramai sedia maklum, kandungan teks dan gambar memainkan peranan utama pada hari ini dalam usaha membantu melatih model sesuatu kecerdasan buatan. Ini sekaligus membuatkan pelbagai syarikat kecerdasan buatan untuk melesenkan kandungan daripada beberapa penerbit.

Sebelum ini sendiri, kita sedia mendengar Reddit telah melesenkan kandungan data mereka kepada Google dalam melatih model kecerdasan buatan Google.

Tumblr dan WordPress.com kini turut memaklumkan pengguna menyatakan akan melesenkan kandungan kepada pembangun model kecerdasan buatan. Kedua-dua platform ini akan menawarkan kandungan yang ditetapkan sebagai terbuka untuk tujuan latihan ini. Pada masa yang sama, kedua-dua platform ini kini menyediakan pilihan untuk “Opt-Out” atau keluar daripada latihan – sekaligus memudahkan pengguna mengawal sama ada kandungan mereka digunakan untuk tujuan melatih atau sebaliknya.

Dengan langkah ini juga, tidak mustahil kita melihat lebih banyak syarikat turut mengambil langkah sama dalam melesenkan kandungan masing-masing.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd