Cari @ Amanz

ZALORA bukan lagi sebuah jenama baru dalam bidang fesyen malah merupakan antara platform perkhidmatan e-dagang yang amat dikenali di negara ini khususnya dalam era digital masa kini. Gelaran ‘Pakar e-dagang’ yang dimiliki hari ini pastinya disumbang oleh produktiviti dan juga kecekapan ZALORA dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dan juga rakan kongsi mereka.

Baru-baru ini penulis berkesempatan untuk berkunjung dan melihat sendiri bagaimana proses operasi perkhidmatan ZALORA di e-fulfillment hub ZALORA, Shah Alam, Selangor. Lokasi ini menjadi tempat di mana proses pengurusan stok, penghantaran dan pengurusan pemulangan kepada pelanggan dilakukan. Terdapat beberapa proses penting yang digerakkan antaranya ialah proses Inbound, Outbound, Inventory dan Return/Refund.


Inbound

Inbound adalah tingkat proses utama yang perlu dilakukan di mana dalam proses inilah penerimaan stok atau barangan di gudang berlaku. Sebaik sahaja stok diterima, kawalan kualiti akan dilakukan terhadap semua produk. Proses ini adalah untuk memastikan tiada barang yang rosak dan semua kualiti barangan berada dalam keadaan baik sebelum melalui proses yang seterusnya. Bukan itu sahaja, dalam proses Inbound ini juga, produk seperti pakaian khususnya, akan diukur agar maklumat yang lebih terperinci dapat diberikan kepada pelanggan menerusi aplikasi untuk membantu pelanggan membuat keputusan pembelian dengan lebih mudah.


Inventory

Seterusnya adalah proses Inventory yang melibatkan pengurusan penyimpanan produk di gudang sebelum jualan dan penghantaran keluar barang dilakukan. Bagi memastikan gerak kerja yang lebih efektif, ZALORA memanfaatkan teknologi dengan membina sendiri aplikasi yang dapat memudahkan tenaga kerja mereka untuk melakukan urusan penyimpanan dan pengasingan stok.

Bukan itu saja, produktiviti kerja juga turut dipertingkatkan dengan kaedah pengasingan barang yang sangat teratur dan efisien bersama-sama bantuan teknologi menerusi aplikasi dan penggunaan peranti seperti alat pengesan dan telefon pintar.


Outbound

Proses Outbound pula melibatkan urusan penyusunan barang yang telah dipesan dan juga pengeluaran stok barangan dalam gudang untuk dihantar kepada pelanggan. Proses penghantaran keluar produk ini pastinya melibatkan ramai rakan logistik dan pasaran yang berbeza termasuk di dalam dan luar negara yang kemudiannya akan dibawa keluar daripada pusat e-fulfillment ini untuk dihantar kepada pelanggan.

Melihat kepada kaedah yang digunakan, semuanya dilihat sangat teratur, di mana barangan yang akan diserahkan kepada penghantar dimasukkan ke dalam setiap bekas yang telah ditandakan dengan nama penghantar yang akan mengambilnya. Pengendalian seperti ini sekaligus memastikan gerak kerja yang lebih produktif, tersusun dan cepat dapat dilaksanakan.


Return/Refund

Bagi proses Return dan Refund ini pula, proses pemulangan barangan dan bayaran balik dilakukan kepada pelanggan. Pelanggan dibolehkan untuk membuat pulangan barang atau meminta bayaran balik jika mereka tidak berpuas hati dengan kualiti barangan yang diterima atau terdapat masalah pada barang yang dibeli daripada platform ZALORA.

Lebih memudahkan pelanggan ialah ZALORA turut menyediakan lokasi drop off dimana terdapat lebih daripada 10 ribu lokasi drop off yang membolehkan pelanggan menghantar semula barang yang mahu mereka pulangkan dengan hanya menghantarkannya semula di lokasi ‘drop off’ yang paling hampir. Setelah barang yang dipulangkan tiba kembali di pusat fulfillment, kawalan kualiti terhadap barang tersebut akan dilakukan dan proses pembayaran balik wang kepada pelanggan akan diaktifkan.

Bagi memastikan kawalan kualiti yang dilakukan ke atas produk menjadi lebih efisien dan produktif, ZALORA mencipta beberapa bentuk perkakasan seperti meja dengan cahaya yang dipancarkan dari bawah permukaan meja. Ia membolehkan seberang cela atau kerosakan pada pakaian akan dapat dikesan dengan mudah dan cepat.


STUDIO

Selepas meninggalkan e-fulfillment Hub Zalora di Shah Alam, penulis kemudiannya dibawa pula untuk melawat ke studio produksi ZALORA di Bangsar, Kuala Lumpur. Di sini penulis dapat melihat studio yang digunakan untuk sesi rakaman video dan tangkapan gambar produk yang dikendalikan oleh beberapa orang kru studio yang terlibat. Antaranya ialah model, jurugambar, jurusolek dan penyunting. Kesemua kru bekerjasama agar gerak kerja yang pantas dengan hasil yang berkualiti dapat dihasilkan.

Reka bentuk studio juga dititik beratkan dimana konsep apparel studios iaitu dua bahagian studio dengan susunan yang sama digunakan agar ruangan studio untuk sesi penggambaran dapat dimanfaatkan secara maksima.

Pengaplikasian teknologi dan AI pastinya dimanfaatkan untuk beberapa proses gerak kerja di studio. Bantuan AI membolehkan kepelbagaian tema dan latar belakang gambar produk atau model barangan dapat dihasilkan. Kaedah ini secara tidak langsung menjadikan proses suntingan menjadi lebih cepat dan banyak kos dapat dijimatkan.

Secara keseluruhannya, hasil lawatan ke e-fulfillment Hub ZALORA ini menjelaskan bahawa menerusi teknologi, produktiviti sistem dan penggunaan AI dalam proses dalaman yang diaplikasikan oleh ZALORA dalam perkhidmatan e-Dagang ini adalah suatu yang sangat positif.

Memanfaatkan teknologi dan AI dalam usaha untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan dan rakan kongsi bukan sahaja akan dapat memberikan keuntungan kepada ZALORA bahkan ramai pihak turut menerima manfaatnya. Perkara ini turut selari dengan hasrat dan matlamat kerajaan yang giat melaksanakan transformasi digital menerusi AI di samping dapat memanfaatkannya untuk lonjakan ekonomi yang baik untuk negara.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd