Cari @ Amanz

Beberapa minggu lalu, perkhidmatan pengolahan imej Midjourney telah mengalami isu dimana ia tidak boleh diakses untuk hampir 24 jam. Setelah mengesan apa yang menyebabkan perkara ini berlaku, perkhidmatan tersebut telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan apa yang mungkin berlaku.

Melalui kenyataan di saluran Discord mereka, isu tersebut berlaku kerana tindakan agresif oleh para pekerja Stability AI yang bertanggungjawab untuk pembangunan perkhidmatan olahan imej Stable Diffusion yang agresif mengikis gambar dan prom daripada perkhidmatan Midjourney.

Oleh kerana ini, pihak Midjourney, melalui CEO mereka David Holz mengatakan bahawa mereka telah mengesan dan melarang para pekerja Stability AI daripada menggunakan perkhidmatan Midjourney. Dalam pos yang sama juga, beliau mengatakan bahawa mereka akan memperkenalkan polisi baru dimana pengguna yang melakukan perkara yang sama juga akan dikenakan larangan yang sama.

Menurut Nick St Pierre, yang melaporkan tentang kenyataan ini, beliau berada didalam perbincangan Midjourney tersebut, dan mengatakan bahawa pekerja Stability AI ini menggunakan beberapa akaun berbayar untuk mendapatkan gabungan imej yang diolah dan juga prom yang digunakan.

Kikisan yang dilakukan sangat agresif, mungkin melalui pengautomasian, dan kemudiannya menyebabkan isu perkhidmatan tergendala tersebut. Tiada butiran yang diberikan mengenai bagaimanakah Midjourney mengetahui bahawa pemilik akaun-akaun berbayar ini bekerja dengan Midjourney, tetapi mereka mungkin boleh mengesannya melalui akaun Discord yang digunakan.

Dalam pada itu, CEO Stability AI, Emad Mostaque mengatakan bahawa beliau tidak faham mengapa seorang pekerja syarikat beliau akan melakukan perkara ini kerana Stable Diffusion dilatih menggunakan data sintetik dan bukan melalui pencurian data syarikat-syarikat lain.

David Holz, CEO Midjourney kemudiannya berkata beliau telah menghantar data berkenaan kepada Emad Mostaque untuk melihat sendiri apa yang sebenarnya berlaku ketika isu perkhidmatan tergendala tersebut.

Kami jangkakan bahawa CEO Stability AI akan mengambil tuduhan ini secara serius, dan mungkin pekerja yang dilaporkan telah mengikis data Midjourney itu akan dikenakan tindakan disiplin, ataupun dipecat.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd