Cari @ Amanz

Microsoft dan OpenAI sedia bekerjasama dengan rapat untuk arena kecerdasan buatan – termasuk integrasi pada Bing dan juga CoPilot yang ditawarkan melalui Bing. Selain daripadanya, kini ia dilaporkan kedua-dua gergasi ini dalam perancangan untuk pembangunan projek pusat data bernilai mencapai $100 bilion dengan fokus kecerdasan buatan.

Projek berkenaan juga dijangka menambah sebuah adikomputer AI yang dinamakan “Stargate”, dilancarkan seawal 2028. Selain “Stargate” ini, Microsoft turut dikatakan sedang membangunkan adikomputer bersaiz sedikit kecil dengan sasaran pelancaran pada 2026.

Dengan permintaan serta pembangunan kecerdasan buatan yang drastik kebelakangan ini, ia turut membawa kepada permintaan pusat data yang tinggi yang boleh menampungnya. Ini juga turut secara tidak langsung membawa kepada peningkatan permintaan cip, terutamanya yang dihasilkan NVIDIA.

Beberapa pihak telah mula membangunkan cip tersendiri dalam mengurangkan kos operasi masing-masing. Ia dikatakan projek pusat data oleh Microsoft dan OpenAI ini kelak akan menyokong pelbagai variasi cip daripada pengeluar-pengeluar berbeza.

Buat masa ini, OpenAI dan Microsoft belum mengeluarkan sebarang komen rasmi berkaitan pembangunan pusat data baharu ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd