Carian
Maybank Memperkenalkan Ciri Goal-Based Investment Untuk Mereka Yang Mahu Berjinak Dalam Dunia Pelaburan
April 22, 2024 Nazrin

Maybank, salah satu institusi perbankan tempatan yang terkemuka hari ini telah memperkenalkan satu ciri pelaburan baru yang cepat dan mudah yang dinamakan Goal-Based Investment. Ciri ini dapat diperlihatkan dalam kemaskini terbaru aplikasi MAE dan juga laman web Maybank2U.

Pengguna boleh memilih untuk melabur berdasarkan matlamat pelaburan tertentu, termasuklah persaraan, pendidikan dan juga meningkatkan harta persendirian. Setelah mengaktifkan akaun unit amanah saham melalui akaun Maybank anda, anda boleh memilih untuk memulakan perjalanan pelaburan anda dengan melaburkan caruman permulaan serendah RM200 kedalam dana pelaburan yang anda mahukan.

Bergantung kepada selera risiko anda, anda boleh melaburkan wang anda kedalam portfolio yang stabil ataupun berisiko jika anda mahu mencuba untuk mendapatkan pulangan pelaburan yang lebih tinggi. Selain daripada portfolio konvensional, Maybank Malah juga turut menawarkan pelaburan ke portfolio patuh shariah jika anda mahu.

Syed Ahmad Taufik Albar, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Komuniti Maybank berkata bahawa Bank memahami bahawa mereka yang baru mula melabur boleh menjadi gusar dan mungkin tidak tahu di mana untuk bermula, manakala sesetengah mungkin bimbang tentang yuran pengurusan dana atau pemprosesan yang tinggi.

Maybank Goal-Based Investment membantu menepis halangan ini dengan menjadikan pelaburan mudah diakses dan mampu dimiliki oleh semua orang, yang hanya memerlukan jumlah pelaburan yang rendah serta menyediakan pengalaman yang dibimbing melalui platform perbankan digital.

Malah, Maybank menawarkan caruman fleksibel tanpa komitmen dan penalti ataupun sekatan dan sekiranya anda tidak berasa selesa dengan pelaburan yang sedang dilakukan, anda boleh mengubah selera risiko anda untuk diubah ke portfolio kewangan yang lebih stabil pada bila-bila masa.

Seperti yang dikatakan sebelum ini, kedua-dua dana konvensional dan patuh-Shariah disediakan, manakala caj jualan sejumlah ditetapkan pada maksimum 1.5 peratus. Mulai sekarang hingga 25 Jun 2024, pelanggan juga boleh menikmati caj jualan 0 peratus untuk pelaburan awal mereka.

Komen