Carian
Qualcomm Snapdragon X Plus Diperkenalkan – Penawaran Peranti Dijangka Tiba Pertengahan Tahun Ini
April 24, 2024 Nazrin

Qualcomm telah memperkenalkan siri CPU Qualcomm Snapdragon X mereka pada tahun lepas yang pada masa tersebut hadir dengan penawaran Qualcomm Snapdragon X Elite yang menggunakan cip Qualcomm Oryon yang hadir bukan sahaja dengan kuasa pemprosesan yang menandingi cip pemprosesan komputer riba lain, tetapi juga dengan kemampuan kecerdasan buatan baru.

Terkini, siri CPU tersebut telah ditambahkan dengan penawaran baru, iaitu Qualcomm Snapdragon X Plus. Dimana siri cip pemprosesan Snapdragon X Elite tampil dengan 12 teras Qualcomm Oryon terbina, Qualcomm Snapdragon X Plus pula memperlihatkan 10 teras yang sama didalamnya, dan hadir dengan kelajuan sehingga 3.4GHz, dan cip pemprosesan Adreno baru yang hadir dengan kemampuan memproses grafik 3.8TFLOPS.

CPU ini juga tampil dengan cip NPU yang mempunyai kemampuan memproses fungsi kecerdasan buatan pada kadar 45TFLOPS, sama dengan cip Snapdragon X Elite yang merupakan keperluan asas untuk menggerakkan tugasan kecerdasan buatan sistem operasi Microsoft Windows 11.

Qualcomm Snapdragon X Plus dijangka akan digunakan untuk menguasakan komputer riba ARM kelas pertengahan dan pertengahan premium, dan bersama-sama dengan cip pemprosesan Qualcomm Snapdragon Elite, akan hadir dengan penawaran daripada pelbagai jenama komputer riba menjelang pertengahan tahun ini.

Komen