Carian
Instagram Mengemaskini Algoritma Reels Dengan Mengutamakan Kandungan Asli
May 1, 2024 Aman

Instagram kini mengumumkan kemaskini pada algoritma paparan video-video Reels pada platform berkenaan, dan menyatakan akan lebih mengutamakan kandungan asli berbanding perkongsian kandunga-kandungan yang diambil daripada pihak atau platform lain.

Selain itu, Instagram juga akan mula melabelkan akaun yang berkongsi kandungan lain, dan tidak akan memaparkan Reels mereka sekiranya berkongsi lebih 10 kandungan orang lain dalam tempoh 30 hari terakhir.

Disamping mengutamakan perkongsian asli, pihak Instagram juga akan mula memberikan capaian yang lebih baik kepada akaun-akaun baharu, sekaligus tidak sekadar mengutamakan akaun dengan angka pengikut tinggi sahaja.

Instagram menyatakan perubahan ini akan memberikan capaian yang sama rata dalam membolehkan kandungan mereka ditonton ramai. Instagram akan memperkenalkan perubahan ini secara berperingkat pada bulan-bulan akan datang. Buat masa ini, perubahan algoritma ini akan memfokuskan kepada Reels sahaja – apatah lagi dengan Meta menyatakan kini lebih 60% penggunaan adalah memfokuskan kandungan video pada platform mereka.

Komen