Carian
GodamSahur Memperlihatkan Pelbagai Projek Dan Idea Menarik Dibangunkan Sepanjang Ramadan 2024
May 18, 2024 Aman

GodamSahur merupakan salah satu aktiviti tahunan yang dianjurkan oleh Amanz sepanjang bulan Ramadan, dalam usaha untuk mengalakkan lagi pembangunan idea dan projek tempatan. Untuk tahun ini, hadiah berjumlah RM10,000 telah dibahagikan, dan memperlihatkan puluhan idea dan projek baharu dibangunkan para peserta dalam tempoh kurang sebulan sepanjang Ramadan.

Bunyian Melayu

Bunyian Melayu merupakan projek untuk menerapkan sistem tatabunyi bahasa secara beraturcara – dan menerapkan tatabunyi / fonotaktik bahasa Melayu untuk membantu ejaan, pembentukan kata dan pengenal-pastian perubahan bunyi.

Raudah

Aplikasi Android yang menghimpunkan pelbagai koleksi ceramah, tazkirah, dan soal jawab dengan mudah pada satu pusat, sekaligus memudahkan rujukan dilakukan melaluinya. Ditawarkan untuk peranti Android sahaja buat masa ini, dan boleh dimuat-turun melalui Google Play Store.

ApprovalFlow

ApprovalFlow memfokuskan kepada memudahkan proses kelulusan dengan lebih efisien dan berstruktur berbanding kebiasaan. Platform ini akan menjana sebuah pautan khusus dan dihubungkan melalui emel, sekaligus memudahkan lagi latar proses sesuatu kelulusan.

Digital Khairat

Digital Khairat merupakan sebuah sistem Khairat Kematian dengan fokus terhadap penggunaan di masjid, NGO dan sebagainya dalam menguruskan pelbagai perkara melibatkan ahli qariah secara digital.

Banteras Scammer

Banteras Scammer merupakan sebuah bot di Telegram yang membantu memudahkan dan melindungsi tetingkap sembang Telegram daripada dicemari perkongsian lucah, scam dan sebagainya.

teeteeass (TTS)

Pembangunan kebolehan mengubah teks ke suara dalam bahasa Malaysia, dan dilatih mengikut gaya pertuturan dan nada orang Malaysia.

Solat.Today

Laman sehenti untuk menyemak waktu solat dengan tepat, melalui penggunaan API Waktu Solat berasaskan data Jakim. Laman ini menggunakan sokongan GPS pada peranti dalam memastikan lokasi dan memaparkan waktu solat untuk zon berkenaan.

Mawlidun Hijri

Mawlidun Hijri memfokuskan kepada kemudahan mengetahui tarikh kelahiran atau tarikh masihi dalam kalendar Hijrah. Pengguna hanya perlu menyertakan sesuatu tarikh, dan ia akan melakukan pengiraan secara automatik mengikut kalendar Hijrah.

WP Place Quran

WP Place Quran merupakan sebuah pemalam khusus untuk pengguna WordPress, dimana ia memudahkan para pengguna menyertakan ayat Quran dengan mudah dan pantas terus daripada panel menulis.

Kalam AI

Sebuah aplikasi penjanaan berasaskan kecerdasan buatan yang boleh menghasilkan poster ayat al-Quran beserta terjemahan, dengan pilihan sama ada bertemakan terang atau gelap.

MyMuhaddith

MyMuhaddith merupakan salah satu enjin carian hadis yang menggunakan kaedah carian berasaskan konteks dan bukannya kata kunci semata-mata. Ia memaparkan sesuatu hadis berkaitan berasaskan kepada konteks carian – sekaligus membolehkan paparan hadis walaupun tidak mempunyai sesuatu kata kunci carian berkenaan, dan memudahkan lagi pengguna menemui hadis berkaitan.

Mutabaah Amal

Mutabaah Amal memfokuskan kepada penawaran sebuah dashboard dalam pengguna mencatatkan amal ibadah secara individu atau berkumpulan, dan seterusnya menyemak prestasi melaluinya.

Dapur Kita

Dapur Kita merupakan sebuah platform pengurusan ringkas yang memudahkan anda mengetahui ramuan di dapur, selain merancang pelan menu masakkan setiap minggu. Dapur Kita ini juga sekaligus memudahkan lagi senarai membeli barangan ketika pergi membeli barangan runcit di pasaraya.

SiFAT

SiFAT merupakan singkatan untuk Sistem Farmasi Atas-Talian. Sistem ini dibangunkan khusus untuk farmasi, dimana ia membolehkan penyenaraian dan pengurusan ubat, selain membolehkan pengguna menempah dan menguruskan penghantaran ubat.

Sistem Khairat Kematian

SKK atau Sistem Khairat Kematian adalah seperti pada namanya, memudahkan pengurusan ahli khairat, termasuk pengurusan oleh pentadbir seperti pihak masjid.

Mengopi

Laman sehenti yang menghimpunkan kafe-kafe yang mesra untuk bekerja dan bermesyuarat. Orang ramai turut boleh menyumbangkan senarai kafe yang diminati untuk disenaraikan pada laman Mengopi.

GetDoa

Laman sehenti yang menghimpunkan pelbagai doa mengikut kategori, dan pengguna turut boleh melakukan susunan sesuatu doa mengikut pilihan mereka, dan menyimpannya untuk bacaan.

Ramadan Companion

Ramadan Companion menggunakan sokongan kecerdasan buatan dalam membantu orang ramai memudahkan pelbagai urusan ketika bulan Ramadan. Disamping itu, anda turut boleh bertanyakan pelbagai perkara, disamping menambah peringatan untuk diingatkan melaluinya.

Dakwah Space

Dakwah Space merupakan sebuah platform yang menyasarkan kepada para pendakwah – dimana melaluinya ia boleh menjadi pusat sehenti untuk mempromosikan pelbagai perkara, mengumpulkan dana sumbangan, dan juga menguruskan keahlian.

FBS (Forgotten Baby Syndrome)

Sebuah bot Telegram ringkas yang akan menghantar peringatan pada jam 9 pagi kepada anda dan pasangan berkenaan dengan keberadaan anak anda. Perlu berinteraksi dalam chat berkenaan untuk menyatakan telah selesaikan atau menghantar anak, dan bot akan berhenti memberi peringatan.

DiAN

DiAN merupakan sebuah aplikasi gaya hidup muslim, yang menyertakan sejumlah ciri-ciri termasuk penjagaan amalan harian, peringatan amalan, dan sebagainya.

Jaga Pantang

Laman sehenti yang ingin memudahkan penemuan pelbagai perkhidmatan untuk ibu yang baru sahaja bersalin, dan dalam proses jaga pantang.

TillKhatam

Till Khatam merupakan sebuah penjejak bacaan al-Quran yang diperibadikan untuk setiap pengguna. Ia membantu pengguna dalam memfokuskan kepada selesa membaca al-Quran dengan lebih efisien. Aplikasi ditawarkan dalam bentuk sumber terbuka.

CDN eMasjid

Projek pembangunan CDN untuk menyokong platform e-Masjid, sebagai alternatif kepada beberapa perkhidmatan CDN dipasaran yang biasanya memerlukan dana tambahan untuk operasi.

QadaSolat

Laman sehenti yang memudahkan anda memantau aktiviti solat harian, dan menggantikan sekiranya tertinggal. Data boleh dimuat-turun dalam bentuk PDF untuk simpanan.

Komen