Carian
Google Akan Aktifkan Sokongan “AI Overviews” Pada Enjin Carian Kepada Lebih 1 Bilion Pengguna Pada 2024
May 15, 2024 Aman

Dengan populariti penjana berasaskan kecerdasan buatan, salah satu perkara yang menerima perubahan drastik adalah enjin carian. Ramai yang mula menggunakan Bing, selain ChatGPT sendiri dalam melakukan carian dan bertanyakan pelbagai persoalan. Ini sekaligus memberikan impak terhadap Google dan enjin cariannya.

Dalam usaha mengatasinya, Google telah mula bereksperimen dengan integrasi sokongan penjana berasaskan kecerdasan buatan pada enjin carian. Hari ini, pada Google I/O, pihak Google menyatakan akan mengaktifkan ciri yang dinamakan sebagai “AI Overviews” ini kepada semua pengguna Amerika Syarikat dalam beberapa minggu akan datang, sebelum diperluaskan kepada lebih banyak negara secara berperingkat.

Google menyasarkan sekitar 1 bilion pengguna akan diaktifkan dengan ciri ini menjelang penghujung 2024 kelak.

Melalui “AI Overviews”, ia memaparkan jawapan yang dijana berasaskan kecerdasan buatan pada bahagian atas halaman carian, dan seterusnya pelbagai pautan ke web diletakkan dibahagian bawah. Ini sekaligus memudahkan pengguna dalam mendapatkan rumusan berkaitan sesuatu perkara yang dicari.

Langkah Google ini pernah dikritik beberapa penerbit web – disebabkan impak terhadap trafik dan pengunjung ke laman web mereka, disamping latihan dan info yang ditarik tanpa sebarang perolehan kembali kepada pemilik kandungan berkenaan. Namun, dengan ledakan kecerdasan buatan, Google turut dilihat tidak ingin ketinggalan dan memudahkan lagi pengguna mereka.

Bagi anda, adakah anda mengemari akan bentuk carian baharu ini di Google?

Komen