Carian
Google Menawarkan Sokongan Penjanaan Lebih Laju Melalui Gemini Flash – Lagi Pintar Dan Cerdas
May 15, 2024 Aman

Google sedia memperkenalkan beberapa model Gemini sebelum ini, dan pada acara Google I/O 2024 hari ini, Google turut mengumumkan Gemini 1.5 Flash. Seperti pada namanya, model ini memfokuskan kepada keupayaan penjanaan yang berfungsi lebih pantas berbanding model Gemini lain.

Gemini 1.5 Flash disasarkan kepada sokongan penjanaan pantas yang tidak memerlukan analisa yang banyak. Ia boleh digunakan para pembangun dalam membangunkan sejumlah perkara, termasuk untuk respon khidmat pelanggan, penjanaan gambar, dan sebagainya. Model Pro atau Ultra pula dilihat lebih menyasarkan kepada keperluan menganalisa yang lebih mendalam dan jitu.

Gemini 1.5 Flash ini dikatakan menyokong sehingga 1 juta token melaluinya. Gemini Flash juga menawarkan sokongan multi-modal seperti model Gemini lain – sekaligus menyokong bukan sahaja teks, tetapi juga gambar dan video dari segi input atau output.

Dengan pengenalan ini, Gemini kini ditawarkan dalam bentuk “Nano”, “Flash”, “Pro” dan juga yang paling berkuasa adalah “Ultra”.

Google turut berkongsi menyatakan Gemini kini digunakan lebih 1.5 juta pembangun sekuruh dunia dalam membangunkan aplikasi masing-masing. Selari pengumuman hari ini juga, Gemini 1.5 Pro boleh diakses oleh pengguna melalui Gemini Advanced dalam 35 bahasa berbaza.

Pada masa yang sama, walaupun sedia menyokong penjanaan kepada lebih 1 juta token, Google turut bergerak ke hadapan dan menyatakan sedang menawarkan kebolehan sehingga 2 juta token dalam bentuk terhad kepada beberapa pembangun terpilih. Dengan sokongan token yang lebih tinggi ini, ia sekaligus membolehkan Gemini menjawab lebih banyak perkara, termasuk untuk merumuskan buku setebal 1500 muka surat.

Selain untuk pembangun, model Gemini baharu juga akan diintegrasikan meluas pada produk-produk Google sedia ada. Sebagai contoh, pada GMail, Gemini boleh membantu dalam merumuskan dan meringkaskan pelbagai emel serta dokumen yang disertakan bersama dengannya.

Bergerak ke hadapan, Gemini dilihat akan diintegrasikan secara menyeluruh pada produk Google – bukan sahaja pada carian, dan juga akan gantikan Google Assistant pada telefon Android.

Komen