Carian
MySejahtera Menambah Sokongan MyTRIP – Mempercepatkan Proses Pemeriksaan Imigresen Di Pintu Masuk Negara
May 28, 2024 Aman

Aplikasi MySejahtera kini dikemaskini dengan sokongan terbaru dinamakan myTRIP (Malaysian Travel Identification Pass). Melaluinya, ia memudahkan pengguna dengan paparkan kod QR di pintu masuk negara, sekaligus mempercepatkan lagi proses pemeriksaan imigresen. Buat masa ini, sokongan ini tersedia di pemeriksaan imigresen di Kompleks Sultan Abu Bakar di Johor.

Melalui MyTRIP, pengguna hanya perlu menguhubungkan pasport dengan melakukan imbasan pada aplikasi MySejahtera, dan seterusnya hanya memaparkan MyTRIP QR di pintu masuk negara. Pengguna juga boleh menyemak status pas masuk negara, selain melihat kepada log perjalanan terus melalui MyTRIP di MySejahtera ini.

Ia dimaklumkan MyTRIP hanya terbuka kepada warganegara Malaysia buat masa ini, dan ia akan diperluaskan kepada bukan warganegara secara berperingkat selepas ini. Pengguna juga diwajibkan untuk masih membawa pasport seperti biasa walaupun menggunakan MyTRIP.

MyTRIP memilih penggunaan MySejahtera kerana pangkalan pengguna MySejahtera yang meluas, disamping kerjasama sebelum ini ketika Covid-19 untuk merentas sempatan. Penggunaan infrastruktur sedia ada menjimatkan lagi kos, dan mempercepatkan pembangunan sistem.

Bagi anda yang melalui sempadan negara di Kompleks Sultan Abu Bakar di Johor, sudah boleh mencuba penggunaan MyTRIP hari ini.

Komen